MÜSNED-İ HANBEL

İSTİSKA

 

DEVAM: 2- Yağmur Duası Namazının Kılınışı

 

3. Abdullah b. Abbas (r.a.)

 

8008 (1) Hişam b. İshak b. Abdillah, babasından bildiriyor: Velid'in "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duasında nasıl yaptı?" diye sorması için birini İbn Abbas'a gönderdi. İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sade kıyafetli bir şekilde huşu içinde namazgaha çıkıp Ramazan ve kurban bayramı namazlarını kıldığı gibi iki rekat namaz kıldı(rdı)" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1419), Taberani, M. el-kebir'de (10819) ve Hakim, Müstedrek'te (1/326) rivayet ettiler.

 

 

 

8009 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duası için huşu ile boynu bükük, mutevazi, mahzun bir halde sade kıyafetli bir şekilde yavaş yavaş yürüyerek namazgaha çıktı ve bayram namazında olduğu gibi iki rekat namaz kıldırdı. Ancak sizin şu hutbeniz (yani bayram ve cuma namazlarında olduğu gibi) hutbe vermedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, T. el-kebir (4/2/196, 197), Ebu Davud (1/453), Tirmizi (1/390), İbn Mace (1/198), Hakim (1/326, 327) rivayet ettiler.

 

 

 

8010 (3)- Hişam b. İshak b. Abdillah b. Kinane, babasından bildiriyor: Emirlerden bir emir yağmur duası namazını sormam için beni İbn Abbas'a gönderdi. İbn Abbas şöyle dedi: "Bunu bana kendisinin sormasına manı olan nedir? Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yağmur duası için mutevazi, sade giysili, huşti içinde yavaş yavaş yürüyerek boynu bükük bir şekilde namazgaha çıktı ve bayram namazında olduğu gibi iki rekat namaz kıldırdı. Ancak sizin şu hutbeniz (bayram ve Cuma namazlarında olduğu) gibi hutbe vermedi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1266), Tirmizi (559) ve Nesai (3/163) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ