MÜSNED-İ HANBEL

İSTİSKA

 

3- Cuma Namazı Hutbesinde Yağmur Duası Etmek; Namaz Kılmadan Yağmur Duası Yapmak

 

1. Enes bin Malik

 

8011 (1) Humeyd et-Tavil der ki: Enes b. Malik'e (yağmur duasında) elleri kaldırma konusu sorulunca şu karşılığı verdi: Cuma günü müslümanlardan bir kişi kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Yağmur yağmaz ve yer bitki vermez oldu. Mallarımız da helak olmuş durumda" dedi. Bunun üzerine Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ellerini kaldırarak yağmur duası yaptı. Hatta ellerini kaldırdığı zaman koltuk altlarının beyazlığını bile gördüm. Gökyüzünde bir bulut bile görünmüyordu. Sonra kalkıp namaz kıldı. Namazdan sonra evi yakın olan kişi bile yağmurun şiddetinden dolayı evine nasıl gideceğini düşünmeye başladı. Yedi gün böyle yağmur ile geçti. Diğer Cuma günü gelince cemaat: "Ey Allah'In Resulü! Evler harab oldu, yolculuğu olan kişiler de yola çıkamaz oldu" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Üstümüze değil etrafımıza (yağmur yağsınr diye dua etti. Sonra Medine'nin üzerinde hava açıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8012 (2)- Enes der ki: Ben Cuma günü minberin yanında oturmuştum ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe vermekteydi. Mescid'den bir kişi: "Ey Allah'ın Resulü! Yağmur hapsedilip tutuldu (kuraklık oldu) ve davarlarımız helak oldu. Allah'a dua et de yağmur yağsın" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırdı (ve dua etmeye başladı). Gökyüzünde hiçbir bulut yoktu. Sonra bulutlar toplandılar -Haccac rivayetinde: "Allah bulutları bir yere topladı" ibaresi geçmiştir- ve şiddetli bir şekilde yağmur yağmaya başladı. Aramızda kuvvetli kişilerin bile eve nasıl gideceğini düşündüğünün müşahede ettim. Yedi gün boyunca yağmur yağdı. Diğer Cuma günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe için çıkınca yine Mescid'den bir kişi: "Ey Allah'ın Resulü! Evler yıkıldı ve yolculuğu olan kişiler de yola çıkamaz oldu. Allah'a dua et de yağmuru üzerimizden kaldırsın" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırıp: ''Allahım! Üstümüze değil etrafımıza (yağmur yağsınr diye dua etti. Bunun akabinde üzerimizdeki bulutlar dağıldı. Hatta bulutlar bir taç misali etrafımıza yayılmıştı. Sadece etrafımıza yağmur yağıyordu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (932, 3582, 1021), Müslim (2035, 2036), Ebu Davud (1174 ) ve Nesai (3/160) rivayet ettiler.

 

 

 

8013 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde iken bir kişi gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Bize yağmur yağdırması için Allah' a dua et" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duası etti. Gökyüzünde bir bulut parçası bile yoktu. Sonra şiddetli bir şekilde hiç durmadan yağmur yağmaya başladı. Bir hafta boyunca öyle devam etti. Diğer cuma bu adam veya bir başkası: "Ey Allah'ın Resulü! Yağmuru üzerimizden kaldırması için Allah'a dua et" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edince sağa sola dağılmaya başlayan bulutlara bakmaya başladım. Aralarından bir damla bile yere düşmüyordu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Ya'la (3104) rivayet etti.

 

 

 

8014 (4)- Enes b. Malik anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında insanları kuraklık vurmuştu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günü hutbe verirken bir bedevi kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Mallar helak oldu. Çocuklar aç kaldı. Bize yağmur yağdırması için Allah'a dua et" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua için ellerini kaldırdı. Gökyüzünde bir bulut parçası bile yoktu. Ancak sonra dağlar gibi bulutlar oluştu ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha minberden inmeden yağmur damlalarının sakalına damlamaya başladığını gördük ... Sonrasında bir önceki hadisin aynısını devam etmektedir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (933, 1018, 1033) ve Müslim (897) rivayet ettiler.

 

 

 

8015 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günü Medine'de hutbe verirken bir adam bağırarak: "Ey Allah'ın Resulü! Yağmur kesildi, toprak verimsiz oldu, insanlar kuraklık yaşamaktadır. Bize yağmur yağdırması için Rabbine dua et" diye seslendi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) semaya baktı. Gökyüzünde bir bulut parçası bile yoktu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edince bulutlar toplanmaya başladı. Sonra öyle bir yağmur yağmaya başladı ki Medine'nin dereleri, ırmak ve yolları nehir gibi akmaya başladı. Diğer cuma gününe kadar bu şekilde devam etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken bu kişi veya bir başkası kalkıp: "Ey Allah Resulül Yağmuru bizden kesmesi için Allah'a dua et" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebessüm edip: "Allahım! Üstümüze değil etrafımıza (yağmur yağsın'' diye Rabbine dua etti. Sonra bulutlar sağa sola dağılmaya başladı. Aralarından bir damla bile (yer) damlamı yordu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8016 (6)- Enes bildiriyor: Bazı kişiler: "Ey Allah'ın Resulü! Mallar helak oldu, kıtlığa maruz kaldık. Bizim için yağmur duası yap" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günü minberde yağmur duası yaptı. - Hammad, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl ellerini kaldırdığını vasfederek avuçları yere doğru olmak üzere ellerini göğsü hizasına kadar kaldırdı. Gökyüzünde bir bulut parçası bile yoktu. Daha duayı bitirmeden önce yağmur başlamıştı. Hatta güçlü genç kişiler bile evine nasıl gideceğini düşünmeye başladı. Diğer cumaya kadar yağmur bu şekilde devam etti. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Yapılar yıkılmaya yüz tuttu ve yolculuğu olan yolculuğuna çıkamaz oldu. Yağmuru üzerimizden kaldırması için Allah' a dua et" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülerek: "Allahım! Üstümüze değil etrafımıza (yağmur yağsınY diye dua etti. Bunun üzerine bulutlar dağılmaya başladı. Sanki Medine bulutlardan bir tacın içindeydi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Ya'la (3509) rivayet etti.

 

 

 

8017 (7)- Humeyd der ki: Enes'e: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duasında ellerini kaldırır mıydı?" diye sorulunca şu karşılığı verdi: Cuma günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Yağmur kesildi, toprak kurudu ve mallarımız helak oldu" denilince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırıpyağmur duası etti. Kollarını o kadar kaldırdı ki koltuk altlarının beyazlığını bile gördüm. Gökyüzünde bir bulut parçası bile gözükmüyordu, Namazı bitirmeden önce evleri yakın olan genç kişiler bile evine nasıl gideceğini düşünmeye başladı. Ondan sonraki cuma günü ise: "Ey Allah'ın Resulü! Evler yıkıldı ve yolcular yolculuklarına çıkamaz oldu" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ademoğlunun çabuk usanmasından dolayı tebessüm edip: ''Allahım! Üstümüze değil etrafımıza (yağmur yağsınr diye dua etti. Bunun üzerine Medine'nin üzerinden bulutlar dağıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-Bari 2/508 (1014), Müslim, dua 2/613 (897), Ebu Davud 1/305 (11 74), Nesai 3/160 (1515) ve İbn Mace 1/1404 (1269) rivayet ettiler.

 

 

 

8018 (8)- Abdulaziz b. Suheyb bildiriyor: Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken bir kişi kalktı" dedi ve avuçlarının arkası yüzüne doğru (avuçları yere bakar bir şekilde) ellerini kaldırarak bir önceki hadisin aynısını zikretti. Ravi der ki: "Abdulazız, Enes'in ellerini nasıl kaldırdığını gösterdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (932, 3582) ve Ebu Davud (11 74) rivayet ettiler.

 

 

 

8019 (9)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duası dışında hiç bir duada ellerini kaldırmazdI. Yağmur duasında koltuk altlarının beyazlığı görünecek şekilde ellerini kaldırırdI.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8020 (10)- Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yağmur duası ederken avuçlarının dışı semaya doğru (avuç içleri yere) bakacak şekilde ellerini kaldırdığı nı gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, istiska 2/612 (896) rivayet etti.

 

 

 

8021 (11)- Şu'be, Sabit'ten bildiriyor: Enes: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edeceği zaman koltuk altları görünecek şekilde ellerini yukarı kaldırırdı" dedi. Şu'be ekledi: Bunu Ali b. Zeyd'e söylediğimde: "Böyle yağmur duasında yapılır" dedi. Sen bunu Enes'ten mi işittin?" dediğimde ise: "Sübhanallah" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (3/249) ve İbn Huzeyme (1411) rivayet ettiler.

 

 

 

8022 (12)- Şu'be, Sabit'ten bildiriyor: Enes'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edeceği zaman koltukaltları görünecek şekilde ellerini kaldırırdı" dediğini işittim.

Şu'be ekledi: Bunu Ali b. Zeyd'e sözettiğimde: "Bu, yağmur duasında olur" dedi. "Sen bunu Enes'ten mi işittin?" dediğimde ise: "Sübhanallah" dedi. Ona bir daha: "Sen bunu ondan mı işittin?" dediğimde yine: "Sübhanallah" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8023 (13)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edeceği zaman koltukaltları görünecek şekilde ellerini kaldırırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8024 (14)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duası ederken avuçlarının dışı semaya doğru (avuç içleri yere) bakacak şekilde ellerini kaldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1293) ve Ebu Davud (1171) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ