MÜSNED-İ HANBEL

İSTİSKA

 

2- Yağmur Duası Namazının Kılınışı

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7991 (2) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Bir gün Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duası için çıktı. Ezansız ve kametsiz bir şekilde bize iki rekat namaz kıldırdı. Namaz sonrası hutbe verip dua etti. Sonra kıble tarafına dönüp ellerini semaya doğru kaldırıp dua etti. Sonra ridasını (üstlüğünü) sağ tarafı sol omuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde ters çevirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1409, 1422), İbn Mace (1268), Tahavi, Şerh meani'l-Asar'da (1/325) ve Beyhaki (3/347) rivayet ettiler.

 

 

 

7992 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua ederken ellerini kaldırırdı. Hatta koltuk altlarının beyazlığını görürdüm." Mu'temir'in babası der ki: "Gördüğüm kadarıyla bu şekildeki dua yağmur duasındadır."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud ve Nesai rivayet ettiler. 14750 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2. Abdullah b. Zeyd (r.a.)

 

7993 (1) Abdullah b. Zeyd der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duasına çıktığı zaman ridasını (yani üstlüğünü sağ tarafı sol omuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde) ters çevirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, istiska 2/497 (1011), Muslim 2/11 (894) ve Ebu Davud 1/301 (1161) rivayet ettiler.

 

 

 

7994 (2)- Abbad b. Temim, amcasından bildiriyor: "Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duasına çıktığında ridasını (yani üstlüğünü sağ tarafı solomuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde) ters çevirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7995 (3)- Abdullah b. Zeyd el-Mazini der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duası için namazgaha çıktı. Kıbleye döndüğü zaman ridasını (sağ tarafı solomuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde) ters çevirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7996 (4)- Abbad b. Temim, amcasından bildiriyor: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duasına çıktığı zaman kıbleye doğru döndü ve ridasını (sağ tarafı solomuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde) ters çevirdi. Bunun için kıldırdığı iki rekatlık namazda da kıraati açıktan yaptı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7997 (5)- Abbad b. Temim, amcasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlarla birlikte yağmur duasına çıkıp iki rekat namaz kıldırdı. Namazda kıraati açıktan yaptı. Kıbleye doğru dönüp ridasını (sağ tarafı solomuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde) ters çevirdi ve dua etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7998 (6)- Abbad b. Temim, amcasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i yağmur duasına çıktığı zaman gördüm. Sırtını cemaate, önünü de kıbleye verdi. Ridasını (yani üstlüğünü sağ tarafı solomuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde) ters çevirdi ve dua etti. Kıraatini açıktan yaptığı iki rekat namaz da kıldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7999 (7)- Abbad b. Temim, amcasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duasına çıktığı zaman kıbleye döndü ve ridasını (sağ tarafı solomuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde) ters çevirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8000 (8)- Abbad b. Temim, amcasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duası için namazgaha çıktığında kıbleye dönüp ridasını ters çevirdi ve iki rekatlık bir namaz kıldırdı." Süfyan der ki: "Ridanın ters çevrilmesi, sağ tarafı solomuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde giyilmesidir"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8001 (9)- Abbad b. Temim der ki: Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in ashabından biri olan amcamın bana bildirdiğine göre Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yağmur için namasgaha çıktığında ayakta dualar etti. Sonra kıbleye dönüp ridasını (sağ tarafı solomuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde) ters çevirdi. Bu çıkıştan sonra da yağmur yağdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8002 (10)- Abbad b. Temim bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan amcamın şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duasına çıktığı zaman, sırtını cemaate, önünü kıbleye verdi. Ridasını da (sağ tarafı solomuza, sol tarafı da sağ omuza gelecek şekilde) ters çevirip iki rekat namaz kıldırdı. "

 

[Hasen]

 

Abdullah der ki: "Ridanın ters çevrilmesi de durumların (yani kuraklığın) tersine dönmesi, pahalılığın ucuzluğa dönüşmesi içindir."

 

 

 

8003 (11)- Abdullah b. Zeyd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde siyah bir giysi ile yağmur duasına çıktı. Giysisini alt üst etmek (alt ucunu yukarı, üst ucunu da aşağı almak) istedi. Ancak bu iş kendisine zor gelince, giysinin sağ tarafını sol tarafına ve sol tarafını sağ tarafına çevirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8004 (12)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sahabesinden biri olan ve kendisi ile birlikte Uhud savaşında bulunan Abdullah b. Zeyd b. Asım der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bizim için yağmur duası ederken duayı uzatıp çokça istediğini gördüm. Sonra kıbleye doğru yönelip cübbesini ters çevirdi. İnsanlar da kendisiyle birlikte döndü.

 

[Hasen]

 

 

 

8005 (13)- Abdullah b. Zeyd el-Mazini der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazgaha çıkıp yağmur duası yaptı. Kıbleye doğru döndüğü zaman da cübbesini ters çevirdi."

 

İshak rivayetinde: "Hutbeden önce namaz kıldı ve sonra kıbleye dönüp dua etti" ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8006 (14)- Abbad b. Temim'in amcasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur duası için (namazgaha) çıktı. Sonra dua için kıbleye doğru dönüp cübbesini ters çevirdi. Sonra da iki rekat namaz kıldıerdı) ve açıktan okudu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1024) rivayet etti.

 

 

 

8007 (15)- Abdullah b. Zeyd bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde siyah bir giysi ile yağmur duası için namazgaha çıktı. Giysisini alt üst etmek (alt ucunu yukarı, üst ucunu da aşağı almak) istedi. Ancak bu iş kendisine zor gelince, giysinin sağ tarafını sol omzuna ve sol tarafını sağ omzuna çevirdi."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ