MÜSNED-İ HANBEL

KÜSUF

 

DEVAM: 1- Güneş Tutulması Namazının Meşruiyeti, Kıraati, Rekat Sayısı ve Hutbesi ile ilgili Hususlar

 

4. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

7934 (1) Abdullah b. Amr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında güneş tutuldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durunca biz de arkasında durduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıyamda O kadar uzun durdu ki rükuya gitmeyecek sandık. Sonra rüku yaptı. Rükuda o kadar uzun durdu ki kalkmayacak sandık. Rükudan kalktıktan sonra da o kadar uzun durdu ki secdeye gitmeyecek sandık. Sonra secdeye gitti. Secdede o kadar uzun durdu ki başını kaldırmayacak sandık. Sonra secdeden başını kaldırıp oturdu. Ancak o kadar uzun oturdu ki bir daha secdeye gitmeyecek sandık. Sonra bir daha secdeye gitti. Ancak secdede o kadar uzun durdu ki başını kaldırmayacak sandık. İkinci rekatı da birincisinde olduğu gibi kıldırdı. İkinci rekatta secdede iken yere doğru üfleyip ağlamaya ve: ''Rabbim! Ben içlerindeyken nedenonları cezalandıracaksını Rabbim! Senden bağışlanma dilerken neden bizi cezalandıracaksın!'' demeye başladı.

Secdeden başını kaldırdığında güneş açılmıştı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bitirdi, Allah'a hamdu sena etti ve şöyle buyurdu: ''Güneş ve Ay, Allah'ın ayetlerinden iki ayettir. Bunlardan birinin tutulduğunu gördüğünüz zaman mescidlere (namaza) sığının. Canım elinde olana yemin olsun ki bana cennet arzedildi, öyle ki elimi uzatsam meyvelerinden toplayabilirdim. Bana cehennem de gösterildi. Sıcaklığı sizi sarmasın diye de ona doğru üfleyip uzaklaştırmaya çalıştım. İçinde Himyerli uzun ve siyah bir kadın gördüm. Bu kadın kedisini bağlayarak işkence ederdi. Yiyecek ve içecek vermezı yerdeki böcekleri bile yemesine Musaade etmezdi. Bu kadın önden gelince kedi onu önden, arkasını dönünce arkasından tırmalıyordu. Daldaloğullarına mensub kişiyi de orada gördüm. Eğri sopasıyla hacıları soyan adamı da cehennemin içinde, sopasına dayanmış bir şekilde gördüm. Hacılar kendilerini soyan bu adamı farkettikleri zaman onlara: ''Ben sizleri soymuş değilim, eşyalarınız bu eğri sopama takılmış'' derdi. ''

 

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (1/217,218), Tirmizi, Şemail'de (2/146-149) ve Ebu Davud 1/462, 463 (1194) rivayet ettiler.

 

 

 

7935 (2)- Abdullah b. Amr bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), güneş tutulduğu zaman iki rekat namaz kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7936 (3)- Abdullah b. Amr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında güneş tutuldu. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durdu. Kıyamda uzunca durduktan sonra rükuya gitti. rükuda uzunca durduktan sonra başını kaldırdı. rükudan kalktıktan sonra da uzunca durup secdeye gitti. Secdede de uzunca durdu. Secde yaparken ağlayıp üflemeye ve: ''Rabbim! Bana verdiğin sözde senden bağışlanma dilediğim sürece bizi cezalandırmayacaktın! Rabbim! Bana verdiğin sözde ben içlerindeyken onları cezalandırmayacaktınfH demeye başladı.

 

Namazı bitirdikten sonra da şöyle buyurdu: ''(Namazdayken) bana cennet arzedildi, öyle ki elimi uzatsam meyvelerinden toplayabilirdim. Bana cehennem de gösterildi. Sıcaklığı sizi sarmasın diye de ona doğru üf!eyip uzaklaştırmaya çalıştım. İçinde Resulullah'ın iki devesini çalan kişiyi gördüm. İçinde Dal daloğullarına mensup hacıları soymaya çalışan kişiyi gördüm. Hacılar tarafından farkedildiğinde: ''Bu, eğri sopamın işidir'' derdi. İçinde Himyerli uzun ve siyah bir kadın gördüm. Bu kadın kedisini bağlayarak işkence ederdi. Yiyecek ve içecek vermezı yerdeki böcekleri bile yemesine Musaade etmezdi. Bu şekilde kedi (açlıktan) öldü. Güneş ve Ay hiç kimsenin ne ölümüne, ne de doğumuna tutulmazlar. Onlar Allah'ın ayetlerindendir. Onlardan birinin tutulduğunu gördüğünüz zaman Allah'ı zikretmeye koşun.''

İbn Fudayl'ın rivayetinde: "Ben içlerindeyken neden onları cezalandıracaksını Senden bağışlanma dilerken neden bizi cezalandıracaksınfH ifadesi geçer. "Yerdeki böcekler" ibaresinde ravi Şu'be ile Zaide mutabık kalmışlardır. Brrhadisi ayrıca Muaviye de bize rivayet etmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7938 (5)- Abdullah b. Amr bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oğlu İbrahim vefat ettiği gün güneş tutulmuştu. O zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırdı. Kıyamı uzun tutunca rükuya gitmeyecek sanıldı. rükuya gidip uzunca durunca başını kaldırmayacak sanıldı. rükudan kalkıp uzunca durunca secdeye gitmeyecek sanıldı. Secdeye gidip uzunca durunca başını kaldırmayacak sanıldı. Sonra ikinci rekata kalktı ve onu da ilk rekatta olduğu gibi kıldırdı. Namazı bitirdiğinde güneş açılmıştı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/446) ve Müslim (1/250) rivayet ettiler.

 

 

 

7937 (4)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında güneş tutulunca cemaatle namaz için çağrı yapıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatlık bir namaz kıldırdı. İlk rekatı iki rüku ile kıldırdı. İkinci rekatı ise yine iki rüku ile kıldırdı. Namaz bittiğinde de güneş açıldı. Bu konuda Aişe (r.anha): "ValIahi bu namazda olduğu gibi bu kadar uzun bir rüku ve secde etmiş değilim" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Hakim (1/329) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da (2/324) rivayet ettiler.

 

 

 

7939 (6)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında güneş tutulunca cemaatle namaz için çağrı yapıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatlık bir namaz kıldırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazda her bir rekatı iki rüku ile kıldırdı. Namaz bittiğinde de güneş açıldı. Bu konuda müminlerin annesi Aişe (r.anha): "Vallahi bu namazda olduğu gibi bu kadar uzun bir secde, bu kadar uzun bir rüku yapmış değilim" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7940 (7)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında güneş tutulunca cemaatle namaz için çağrı yapıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatlık bir namaz kıldırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazda her bir rekatı iki rüku ile kıldırdı. Namaz bittiğinde de güneş açıldı. Bu konuda müminlerin annesi Aişe (r.anha): "Vallahi bu namazda olduğu gibi bu kadar uzun bir secde, bu kadar uzun bir rüku yapmış değilim" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7941 (8)- Abdullah b. Amr der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oğlu İbrahim vefat ettiği zaman güneş tutuldu. O zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize iki rekatlık bir namaz kıldırdI. Bu namazda kıyamı uzun tuttu. Rükuyu kıyamı gibi, secdeyi de rükusu gibi uzun tuttu. Bu şekilde iki rekatı kıldıktan sonra da selam verdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ