MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

10- Zilhicce'nin ilk On Günü ile Teşrik Günlerinde Yapılması Teşvik Edilen Şeyler; Bayram ile Teşrik Günlerinde Orucun Yasaklanması

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

7891- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında, içinde amelin bu günlerde (Zilhicce'nin ilk on günü) olduğundan daha faziletli olduğu başka bir gün yoktur'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Başka günlerde Allah yolunda yapılan cihaddan da mı faziletli?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cihaddan da faziletli! Ancak kişi canı ve malıyla cihada çıkar ve bu uğurda ikisini de kaybederse başka'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (757), Ebu Davud (2438), İbn Hibban (324) ve İbn Mace (1727) rivayet ettiler.

 

 

 

7892 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısını rivayet edilmiştir.

 

[Mursel]

 

 

 

2. Abdullah b. Amr b. el-As (r.a.)

 

7893 (1) Ebu Abdillah (Abdullah b. Amr'ın azatlısı) bildiriyor: Kabe'yi tavaf ederken Abdullah b. Amr b. el-As bize şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Allah katında, içinde amelin bu günlerde olduğundan daha faziletli olduğu başka bir gün yoktur'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Başka günlerde Allah yolunda yapılan cihaddan da mı faziletli?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah yolunda cihaddan da faziletli! Ancak kişi canı ve malıyla cihada çıkar ve bu uğurda kanı akarsa başka'' buyurdu." Habib b. Ebi Sabit ile karşılaştığımda bu hadisi ona sordum. O da bana bunun aynısını rivayet etti." Ravi Abde bu günlerin Eyyamu'l-Aşr (Zilhicce'nin ilk on günü) olduğunu söyler.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z•Zevaid'de (4/16): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. İkisinden bid ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

7894 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken ameller bahsi açıldı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde amelin en faziletli olduğu günler bu on gündür'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Peki ya Allah yolunda cihad?" diyerek amellerin en büyüğünü sordular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda cihattan da faziletli! Ancak kişi canı ve malıyla cihada çıkar ve bu uğurda kanı akarsa başka'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2283) rivayet etti.

 

 

 

7895 (3)- Abdullah b. Amr der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken ameller b ahsi açıldı..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7896 (4)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken ameller bahsi açıldı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde amelin en faziletli olduğu günler bu on gündür'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Peki ya Allah yolunda cihad?" diyerek amellerin en büyüğünü sordular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda cihaddan da faziletli! Ancak kişi canı ve malıyla cihada çıkar ve bu uğurda kanı akarsa başka'' dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Abdullah b. Ömer b. el-Hattab

 

7897 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah katında, içinde amelin bu günlerde (Zilhicce'nin ilk on günü) olduğundan daha değerli ve daha sevimli olduğu başka bir gün yoktur. Bundan dolayı bu günlerde çokça tehlil, tekbir getirip hamdedin.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/58) rivayet etti.

 

 

 

7898 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah katında içinde amelin bu günlerde (Zilhicce'nin ilk on günü) olduğundan daha değerli ve daha sevimli olduğu başka bir gün yoktur. Bundan dolayı bu günlerde çokça tehlil, tekbir getirip hamdedin. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ