MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

DEVAM: 10- Zilhicce'nin ilk On Günü ile Teşrik Günlerinde Yapılması Teşvik Edilen Şeyler; Bayram ile Teşrik Günlerinde Orucun Yasaklanması

 

4. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7899 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Teşrfk günleri! yemek yeme ve Allah'ı zikretme günleridir'' buyurmuştur. Ebu Hureyre (r.a.) başka bir defasında rivayet ederken: ''Yeme içme günleridir'' ifadesini kullanır.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/270) rivayet etti.

 

 

 

7900 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdullah b. Huzafe'yi gönderdi ve Mina'da dolaşıp: ''Bu günlerde kimse oruç tutmasın, zira bu günler yeme içme ve Allah'ı zikretme günleridir'' diye seslenmesini emretti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, (2813) ve Tirmizi 3/134 (773, "hasen -sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

7901 (3)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu günler yemek yeme günleridir'' buyurmuştur. Ebu Avane: "Bu günlerden kasıt, teşrik günleridir" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, savm (144), Ebu Dilvud, savm 2/320 (2419):\İbn Ebi Şeybe (4/21) ve Taberani, M. el-kebir'de (19/97) rivayet ettiler.

 

 

 

7902 (4)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdullah b. Huzafe'yi gönderdi ve Mina'da dolaşıp: "Bu günlerde kimse oruç tutmasın, zira bu günler yeme içme ve Allah'ı zikretme günleridir'' diye seslenmesini emretti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5. İbn Ömer (r.a.)

 

7903- Ebu'ş-Şa'sa der ki: Teşrik günlerinin ortanca gününde İbn Ömer'in yanına geldik. Yemek getirilince orada bulunanlar sofraya yaklaştı, ancak İbn Ömer'in oğullarından biri kenara çekildi. İbn Ömer ona: "Yaklaş ve sen de ye!" deyince, oğlu: "Oruçluyum" dedi. Bunun üzerine İbn Ömer ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu günler yemek yeme ve Allah'ı zikretme günleridir'' buyurduğunu bilmiyor musun?" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (3/202, 203) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

7904 (1)- Bişr b. Suhaym bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teşrik günlerinden birinde bir hutbe verdi ve: "Cennete ancak müslüman olanlar girecektir. Bu günler de (teşrık günleri) yeme içme günleridir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1720), Nesai (8/104) ve İbn Huzeyme (2960) rivayet ettiler.

12216 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

7905 (2)- Nafi' b. Cubeyr b. Mut'im, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bişr b. Suhaym'ı gönderdi ve: ''Cennete ancak mümin olanlar girecektir. Bu günler de (teşrık günleri) yeme içme günleridir'' şeklinde seslenmesini emretti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7906 (3)- Ashabdan Bişr b. Suhaym bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hutbe verdi ve: ''Cennete ancak mümin olanlar girecektir. Bu günler de (teşrfk günleri) yeme içme günleridir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7907 (4)- Bişr b. Suhaym bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teşrik günlerinde: ''Cennete ancak mümin olanlar girecektir. Bu günler ise (teşrfk günleri) yeme içme günleridir'' şeklinde seslenilmesini emretti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7908 (5)- Bişr b. Suhaym bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teşrik günlerinde bir hutbe verdi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını: "Bu günler de (teşrfk günleri} yeme içme günleridir'' lafzıyla aktarır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7. Ashabdan Biri

 

7909- Mes'ud b. el-Hakem, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Mina'dayken Resuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Huzafe'nin bir deveye binip Müslümanlara: ''Bu günlerde kimse oruç tutmasın, zira bu günler yeme içme günleridir'' diye seslenmesini emretti. Devesi üzerinde Abdullah'ın bu şekilde seslendiğini bizzat gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2893-5) rivayet etti.

 

 

 

8. Nubeyşe el-HuzeIl

 

7910- Nubeyşe el-Huzeli'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Teşrik günleri, yeme içme ve Allah'ı zikretme günleridir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim 2/800 (1141) ve İbn Mace 1/548 (719) rivayet ettiler.

 

 

 

9. Ali b. Ebi Talib

 

7911 (1) Amr b. Süleym, annesinden bildiriyor: Mina'dayken Ali b. Ebi Talib geldi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu günler yeme içme günleridir. Onun için bu günlerde kimse oruç tutmasın'' buyuruyor!" diye seslendi. Devesi üzerinde bu şekilde insanları dolaşıp bunu yüksek sesle duyurdu.

 

[Hasen]

 

10470 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

7912 (2)- Amr b. Süleym el-Ensari ez-Zuraki, annesinden bildiriyor: Veda haccında Ali b. Ebi Talib'in beyaz bir katır üzerinde Şi'bu'l-Ensar denilen yol üzerinde durup: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu günler oruç tutma günleri değil, yeme içme günleridir'' buyuruyor" diye seslenmesini şu an hala görür gibiyim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2887-8) ve İbn Huzeyme (2147) rivayet ettiler.

 

 

 

7913 (3)- Amr b. Süleym ez-Zuraki, annesinden bildiriyor: Mina'dayken Ali b. Ebi Talib bir deve üzerinde dolaşıp insanlara "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu günler yeme içme günleridir. Hiç kimse bu günlerde oruç tutmasın!'' buyuruyor" diye seslendiğini gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7914 (4)- Amr b. Süleym ez-Zuraki, annesinden bildiriyor: Mina'dayken birinin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu günlerde oruç tutmayın! Zira bu günler yeme içme günleridir'' buyuruyor" diye seslendiğini işittim. Çadırımın kenarım açıp baktığımda bağıran bu kişinin Ali b. Ebi Talib olduğunu gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

10. Abdullah b. Huzafe

 

7915- Abdullah b. Huzafe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinden teşrik günlerinde Müslümanlara: ''Bu günler yeme içme günleridir'' diye seslenmesini istemiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Müslim 2/800 (1141) rivayet etti.

 

 

 

11. Ka'b b. Malik

 

7916- Ka'b b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Evs b. Hadase ile birlikte teşrik günlerinde gönderdi ve insanlar içinde: ''Cennete ancak mümin olanlar girecektir. Teşrık günleri de yeme içme günleridir'' diye seslenmemezi emretti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (2649-50) rivayet etti.

 

 

 

12. Hamza b. Amr el-Eslemi

 

7917- Hamza b. Amr el-Eslemi bildiriyor: Mina'da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'de mevcutken bir adam devesi üzerinde çadırlar arasında dolaşıp: "Bu günlerde oruç tutmayın! Zira bu günler yeme içme günleridir" diye seslendi. Katade der ki: "Bize anlatıldığına göre bu seslenen kişi Bilal'dı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesal, es-Sünenu'l-kübrd'da (2875) ve Taberani, e/-Mu'cemu'l-kebir'de (2987) rivayet ettiler. 

 

 

 

13. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

7918 (1) İsmail b. Muhammed b. Sa'd b. Ebi Vakkas, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Mina'dayken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlar içinde: ''Bu günler (teşrfk günleri) yeme içme günleridir. Onun için bu günlerde oruç tutmayınf'' diye seslenmemi emretti.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/202) Müsned'i kaynak göstererek zikretmiş rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

7919 (2)- İsmail b. Muhammed b. Sa'd b. Ebi Vakkas, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Sa'd, Kalk ve MineYda: ''Bu günler (teşrık günleri) yeme içme günleridir. Bu günlerde oruç olmaz,'' diye seslen'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ