MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

DEVAM: 4- Bayram Namazıyla ilgili Hususlar; Bayramda Sadaka Verilmesinin Emredilmesi

 

6. Abdullah b. ez-Zübeyr (r.a.)

 

7855- Vehb b. Keysan (Zübeyr ailesinin azatlısı) der ki: Abdullah b. ez-Zübeyr bayram gününde önce namazı kıldırdı, sonra da hutbeyi verdi. Hutbesinde: "Ey insanlar! (Bayram namazı konusunda) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti böyledir" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2/201) der ki: "Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

7. Bera b. Azib (r.a.)

 

7856 (1) Bera. b. Azib der ki: Kurban bayramında namazgahta otururken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip selam verdi ve: ''Böylesi bir günde (bayramda) yapacağınız ilk ibadet namazdır'' buyurdu. Ardından öne geçip iki rekat namaz kıldırdı. Selam verdikten sonra cemaate doğru döndü. Kalktı ve kendisine verilen yaya veya asaya dayanarak önce Allah'a hamdü senada bulundu. Sonra cemaate yapmaları ve sakınmaları gerekenleri dile getirdi. Ardından: IlAcele edip namazdan önce kurban olarak hayvanını kesen kişi, ailesine et yedirmek için hayvan  kesmiş demektir. Çünkü kurbanı bayram namazından sonra kesilir'' buyurdu.

Dayım Ebu Burde b. Niyar kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Namaz dönüşü yemeğimiz hazır olsun ve hep birlikte yiyelim diye ben acele edip gelmeden koyunumu kestim. Ama kestiğim koyundan daha besili bir keçim var. Onu kurban etsem olur mu?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olurl ama (bu hüküm) sadece senin için geçerlidir'' dedi. Daha sonra: ''Ey Bildır diye seslenince Bilal geldi. Birlikte kadınların bulunduğu tarafa geldiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kadınlar! Sadaka verin ki Bu, sizin daha hayırlıdır'' buyurdu. Bunun üzerine kadınlar sadaka olarak o kadar tab verdiler ki o günden daha fazla koparılmış halhal, gerdanlık ve küpeleri bir arada görmedim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (5658) ve Ebu Davud (1145) rivayet ettiler.

 

 

 

7857 (2)- Bera b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramında namazı bldırdıktan sonra bize hutbeyi verdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (983), Müslim (1961), Ebu Davud (2800) ve Nesai (3/190) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ