MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

DEVAM: 4- Bayram Namazıyla ilgili Hususlar; Bayramda Sadaka Verilmesinin Emredilmesi

 

8. Ömer b. el-Hattab

 

7858 (1) Ebu Ubeyd (Abdurrahman b. Avf'ın azatlısı) bildiriyor: Ömer b. el-Hattab ile bayramda bulundum. Ömer hutbeden önce ezansız ve kametsiz bir şekilde namazı bldırdı. Sonra hutbe verip şöyle dedi: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki günde oruç tutmayı yasakladı. Birincisi, Ramazan orucunu bitirdiğiniz ve bayram yaptığınız gündür. Diğeri de kestiğiniz kurbanlardan yediğiniz gündür."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (5636, 7879) ve Tirmizi (771) rivayet ettiler .

 

 

 

7859 (2)- Sa'd b. Ebi Ubeyd (Abdurrahman b. Ezher'in azatlısı) bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab ile bayramda bulundum ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını zikreder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7860 (3)- Ebu Ubeyd der ki: Ömer b. el-Hattab ile bayramda bulundum. Ömer hutbeden önce namazı kıldırdı. Sonra hutbe verip şöyle dedi: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki bayram gününde oruç tutmayı yasakladı. Birincisi, Ramazan bayramı günüdür ki bu gün orucu bitirdiğiniz gündür. Diğeri Kurban bayramı günüdür ki o günde kestiğiniz kurbanların etinden yiyin."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1990, 5571), Müslim (1137), Ebu Davud (2416) ve İbn Mace (1722) rivayet ettiler.

 

 

 

7861 (4)- Ebu Ubeyd (İbn Ezher'in azatlısı) bildiriyor: Ömer b. el-Hattab ile bayramda bulundum. Ömer önce namazı kıldırdı, sonra hutbeye çıktı. Hutbesinde şöyle dedi: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki günde oruç tutmayı yasakladı. Birincisi, Ramazan orucunu bitirdiğiniz (ve bayram yaptığınız) gündür. Diğeri de kestiğiniz kurbanlardan yediğiniz gündür."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (1/282), Buhari (1490, 2623, 3003), Müslim (1620) ve Nesai (1620) rivayet ettiler.

 

 

 

9. Ali b. Ebi Talib

 

7862 (1) Ebu Ubeyd (Abdurrahman b. Ezher'in azatlısı) bildiriyor: Hz. Ali ile Osman'ın bayramlardan önce namazı kıldınp sonra insanlara hutbe verdiklerini gördüm. Hutbelerinde: "Resulullah (ıallallahu alcyhi vcıcllcm) iki bayram gününde oruç tutmayı yasakladı" dediklerini işittim. Hz. Ali'nin ise: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kestiğiniz kurban etlerini üç günden fazla yanınızda tutmanızı yasakladı" dediğini işittim.

 

[-Sahihtir-]

 

10462 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

7863 (2)- Ebu Ubeyd (Abdurrahman b. Avf'ın azatlısı) bildiriyor: Sonra Ali b. Ebi Talib ile bayramda bulundum. Hz. Ali hutbeden önce ezansız ve kametsiz bir şekilde namazı kıldırdı. Sonra hutbe verip şöyle dedi: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin kestiği kurban etlerini üç günden fazla yanında tutmasını yasakladı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Şafii (1/161), Buhari (5573), Müslim (1969) ve Nesai (7/233) rivayet ettiler.

 

 

 

7864 (3)- Ebu Ubeyd (Abdurrahman b. Avf'ın azatlısı) bildiriyor: Sonra Ali b. Ebi Talib ile bayramda bulundum. Hz. Ali hutbeden önce ezansız ve kametsiz bir şekilde namazı kıldırdı. Sonra hutbe verip şöyle dedi: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kestiğiniz kurban etlerinden üç günden sonra yemenizi (bu etleri üç günden fazla yanınızda tutmanızı) yasakladı. Bundan dolayı üçüncü günden sonra onlardan yemeyin (onları yanınızda tutmayın).,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (5636) rivayet etti.

 

 

 

5- Bayram Namazında imam'ın Sütre Kullanması

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

7865- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazına çıktığı zaman önüne bir sopa dikilmesini emreder ve sütre olarak ona doğru namazı kılar, Müslümanlar da arkasında saf tutardı. Yokuluklarında da bunu yapardı. Daha sonraki yöneticiler de böyle yapmaya başladılar."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (494), Müslim (501) ve Ebu Davud (687) rivayet ettiler.

4278 (9)'da geçmiştir.

 

 

SONRAKİ