MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

DEVAM: 4- Bayram Namazıyla ilgili Hususlar; Bayramda Sadaka Verilmesinin Emredilmesi

 

5. Cabir b. Semure

 

7849 (1) Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir değil, iki değil kaç defa ezansız ve kametsiz bir şekilde bayram namazı kıldım.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, ideyn 2/604 (886), Ebu DaV1ld, salat 1/198 (1148) ve Tirmizi 2/413 (532, "hasen -sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

7850 (2)- Cabir b. Semure der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (zina eden) Yahudi bir kadını recmetti. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıldırdığı bayram namazlarında ezan okunmaz, kamet getirilmezdi. Adamın biri kendi kendini öldürünce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun cenaze namazını kılmadı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Görüldüğü gibi üç ayrı metinledn oluşmaktadır. İkinci metni Tayalisı 0777, Ebu Ya'la (7454) ve İbn Huzeyme (1432) rivayet ettiler. Üçüncü metni İbn Hibban (3093, 3095) ve Taberani, e/-Mu'cemu'/-kebir'de (1955) rivayet ettiler.

 

 

 

7851 (3)- Cabir b. Semure der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (zina eden) Yahudi bir erkek ile kadını recmetti. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıldırdığı bayram namazlarında ezan okunmaz, kamet getirilmezdi. Adamın biri intihar edince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun cenaze namazını kılmadı."

 

[Hasen]

 

 

 

7852 (4)- Cabir b. Semure der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıldırdığı bayram namazlarında ezan okunmaz, kamet getirilmezdi."

 

[Hasen]

 

 

 

7853 (5)-Z Simak bildiriyor: "Cabir b. Semure'nin dediğine göre kendisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında bayram namazını ezansız ve kametsiz bir şekilde kılmıştır. Ben de Nu'man b. Beşir ve Muğire b. Şu'be'nin arkasında bayram namazını ezansız ve kametsiz bir şekilde kıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7854 (6)-Z Cabir b. Semure der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında bayram namazlarını kıldım. Hiçbirinde ezan okunmadı ve kamet getirilmedi."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ