MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

3- Ramazan Bayramında Namazdan Önce Yemek Yemenin Müstehap Olması

 

1. İbn Abbas

 

7789- Ata der ki: İbn Abbas'ın: "Elinizden geldiği kadar Ramazan bayramı namazına çıkmadan yemek yiyin" dediğini işittim. İbn Abbas'tan bu sözü işittiğimden beri de Ramazan bayramı namazına çıkmadan yufka ekmeğinden bir lokma da olsa yiyor veya süt ya da su içiyorum." İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "İbn Abbas bunu neye dayanarak söylüyor?" diye sorduğumda, şöyle dedi: "Sanırım o da bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmiştir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bayram namazına kuşluk vakti çıkarlar ve: ''Namazda acele etmemek için öncesinde yemek yiyoruz'' derlerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (12/198, 199) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

2. Enes bin Malik (r.a.)

 

7790 (1) Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazına birkaç hurma yemeden çıkmazdı. Hurmaları da tekli sayıda yerdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, ideyn 2/446 (953, "muallak"), Tirmizi, ideyn 2/426 (543, "hasen -sahih") ve İbn Mace, ideyn 1/558 (1754) rivayet ettiler.

 

 

 

7791 (2)- Ubeydullah b. Ebi Bekr b. Enes der ki: Enes'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazına birkaç hurma yemeden asla çıkmış değildir" dediğini işittim. Enes de bu namaza çıkmadan önce üç hurma yerdi. Daha fazla yemek istediği zaman beş tane yerdi. Daha fazla yemek istediği zaman da tekli sayıda olacak şekilde yerdi.

 

[Hasen]

 

 

 

7792 (3)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayram namazını kılmadan önce birkaç taze hurma yerdi. Taze hurma bulamazsa birkaç kuru hurma, kuru hurma da bulamazsa birkaç yudum su içerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/306 (2356) ve Tirmizi, savm 3/70 (696, "hasen garib") rivayet ettiler. Münziri, et-Terğib'de (2/142) ve Darakutni (2/185) sahih olduğunu söylemişlerdir.

 

 

 

3. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

7793 (1) Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazına çıkmadan önce yemek yerdi. Bayram namazından önce de nafile namaz kılmaz, bayram namazını kıldıktan sonra ise iki rekat kılardı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Metni iki bölümden oluşmaktadır. Tamamını İbn Huzeyme (1469) rivayet etti. Şahidini Buhari, ideyn (2/21) ve Tirmizi 2/427 (543) rivayet ettiler.

 

 

 

7794 (2)- Ebu Said der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazına çıkmadan önce yemek yerdi. Bayram namazından önce de nafile namaz kılmaz, bayram namazını kıldıktan sonra ise iki rekat kılardı."

 

[Hasen]

 

 

 

4. Bureyde b. el-Husayb

 

7795 (1) Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazına yemek yemeden çıkmazdı. Kurban bayramında ise bayram namazını kılıp döndükten sonra yemek yerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/426 (542, "garib") ve İbn Mace 1/558 (1756) rivayet ettiler. Hakim (1/294) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

7796 (2)- Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazına yemek yemeden çıkmazdı. Kurban bayramında ise bayram namazını kılıp döndükten sonra kestiği kurbandan yerdi.,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (1600) rivayet etti.

 

 

 

7797 (3)- Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazına yemek yemeden çıkmazdı. Kurban bayramında ise kurbanı kesmeden yemek yemezdi."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ