MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

13- Hutbe Verilirken Konuşmanın Yasak Olması; Gerektiğinde Hutbenin Kesilmesi veya Hutbe Veren imamla Konuşulması

 

1. Abdullah b. Abbas (r.a.)

 

7734- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cuma günü imam hutbe verirken konuşan kişi kitap taşıyan merkeb gibidir. Konuşan bu kişiye "sus" diyen kişinin de cuması yoktur.''

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/184) der ki: "Hadisi Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet ettiler. İsnadında bazıları tarafından zayıf, Nesai tarafından bir rivayette güvenilir bulunan Müdlid b. Said vardır."

 

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7735 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İmam hutbeyi verirken konuşan birine ''sus!'' demen halinde cuman heba olur (=leğayte)" buyurmuştur. Ebu'z-Zinad der ki: "Bu aksan Ebu Hureyre (r.a.)'in aksanıdır (doğrusu leğavte'dir).,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (103) ve Müslim (851) rivayet ettiler.

 

 

 

7736 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İmam hutbeyi verirken konuşan birine ''sus!'' demen halinde cuman heba olur'' söylediğini işittim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7737 (3)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (İmam hutbeyi verirken) konuşan kişilere ''susun!'' demen halinde bile cumanı heba etmiş olursun '' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (3418) rivayet etti.

 

 

 

7738 (4)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmam hutbeyi verirken yanındakine ''sus!'' demen halinde cuman heba olur'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Şafii, Sünen'de (44) ve İbn Mace 1/352 (n10) rivayet ettiler.

 

 

 

7739 (5)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmam hutbeyi verirken yanındakine ''sus!'' demen halinde cuman heba olur'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1805) rivayet etti.

 

 

 

7740 (6)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi cuma günü imam hutbeyi verirken yanındakine ''sus!'' demesi halinde cumasını heba etmiş olur'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Nesai (1/273) ve İbn Huzeyme (985) rivayet etti.

 

 

 

7741 (7)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmam hutbeyi verirken yanındakine ''sus!'' demen halinde cuman heba olur'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/103), Şafii (1/137) ve Beyhaki (3/129) rivayet ettiler.

 

 

 

7742 (8)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısını rivayet edilmiştir.

 

 

 

7743 (9)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma günü imam hutbeyi verirken yanındakine ''sus!'' demen halinde cuman heba olur'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7744 (10)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma günü imam hutbeyi verirken yanındakine ''sus!'' demen halinde cuman heba olur'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7745 (11)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmam hutbeyi verirken yanındakine ''sus!'' demen halinde cuman heba olur'' buyurmuştur. Ahmed başka bir kanalla Ebu Hureyre (r.a.)'den bir öncekinin aynısını bildiriyor. ı

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (5416) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ