MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 13- Hutbe Verilirken Konuşmanın Yasak Olması; Gerektiğinde Hutbenin Kesilmesi veya Hutbe Veren imamla Konuşulması

 

3. Ebu'd-Derda

 

7746 (1) Ebu'd-Derda der ki: Bir cuma günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde hutbe verirken bir ayet okudu. Yanımda bulunan Ubey b. Ka'b'a: "Ey Ubey! Bu ayet ne zaman nazil oldu?" diye sordum, ama Ubey cevap vermedi. Bir daha sorduğumda yine cevap vermedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberden inince de bana: "Bu cumadan elinde kalan sadece bu konuşman oldu" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra yanına geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hutbede bir ayet okudun. Yanımda oturan Ubey b. Ka'b'a bu ayet'in ne zaman nazil olduğunu sorduğumda bana cevap vermedi. Sen indikten sonra da bu cumadan elimde konuşmamdan başka bir şey kalmadığını söyledi" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ubey doğru söylemiş. İmamın hutbede konuştuğunu işittiğin zaman bitirene kadar susup dinle'' dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/352 (1111) ve Beyhaki (3/220) rivayet ettiler.

 

 

 

7747 (2)-Z Ata b. Yesar bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma hutbesinde Tevbe Suresi'ni okudu ve Allah'ın hesabı ile azabını hatırlattı. Tam karşısında da Ubey b. Ka'b, Ebu'd-Derda ve Ebu Zer oturuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tevbe Suresi'ni okuyunca içlerinden biri (Ebu'd-Derda) Ubey'yi dürterek: "Bu sure ne zaman nazil oldu? Zira ilk defa duyuyorum" dedi. Ancak Ubey "sus" anlamında ona işaret etti. (Ebu'd-Derda der ki:) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirdikten sonra Ubey'ye: "Sana bu surenin ne zaman nazil olduğunu sordum ama b ana cevap vermedin" dediğimde, Ubey:

"Bugün kıldığın namazdan (Cuma namazından) konuşmandan başka bir şeyelde edemedin" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip olanları anlattım ve Ubey'in söylediğini aktardım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ubey doğru söylemiş''buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/352 (1111) rivayet etti.

Heysemi: "İsnad! sahiht, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

SONRAKİ