MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 11- Cuma Ezanı; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Minberi

 

5. Ubey b. Ka'b (r.a.)

 

7675 (1) Tufeyl b. Ubey b. Ka'b, babasından bildiriyor: Eskiden Mescid'in tavanı gölgelikten ibaretti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe vereceği zaman içerde bulunan bir hurma kütüğüne dayanırdı. Ashabından biri: "Ey Allah'ın Resulü! Cuma günleri hutbe verirken insanların seni görmesi ve daha iyi duyması için sana yüksekçe bir şey yapalım mı?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): LT apın'' dedi. Bu şekilde kendisine üç basamaklı bir minber yapıldı. Minber yapıldıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylediği yere konuldu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkmak isteyince daha önceleri dayandığı hurma kütüğünün yanından geçti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından geçince kütük yarılıp çatlayacak şekilde ses çıkarmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri dönüp eliyle onu okşayınca sakinleşti. Sonra gidip minbere çıktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılacağı zaman da bu kütüğe yaslanırdı. Tufeyl ekledi: "Mescid onarılmak için yıkıldığı zaman o kütüğü Ubey b. Ka'b aldı. Kütük, kurtlar tarafından yenilip çürüyünceye kadar da onun yanında kaldı."

 

[Hasan]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (1/17) ve İbn Mace 1/454 (1414) rivayet ettiler.

 

 

 

7676 (2)-Z Tufeyl b. Ubey b. Ka'b, babasından bildiriyor: Eskiden Mescid'in tavanı gölgelikten ibaretti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma kütüğüne dayanarak namazı kılamr, hutbesini bu hurma kütüğünün yanında verirdi. Ashabından biri: "Ey Allah'ın Resulü! Cuma günleri hutbe verirken insanların seni görmesi -veya: İnsanları görmen- ve daha iyi duyması için sana yüksekçe bir şey yapsak olur mu?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yapınl1 dedi. Bu şekilde kendisine üç basamaklı bir minber yapıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her zamanki gibi hutbe için minbere doru giderken kütüğün yanından geçti. Kütük ona doğru eğilince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakin Ol!'' buyurdu. Sonra ashabına şöyle buyurdu: ''Bu kütük ondan ayrılığıma üzüldü. Ona: ''Sakin ol! İstersen seni cennete dikeyim, salihler senin meyvelerinden yesinler, istersen de eskiden olduğun gibi seni taze bir ağaca dönüştüreyim'' dedim. Kütük dünyaya (tazeliğe) karşı ahireti (cennette dikilmeyi) tercih etti.''

 

Tufeyl ekledi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde bu kütük Ubey'ye verildi. Kurtlar tarafından yenilip çürüyünceye kadar da yanında kaldı."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3099) der ki: "Bu şekliyle ise Abdullah (b. Ahmed b. Hanbel) Müsned'e ziyadelerinde rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen biri vardır. Abdullah b. Muhammed b. Akil de güvenilir kabul edilmekle beraber hakkında tenkit bulunmaktadır." 

 

 

 

7677 (3)-Z Tufeyl b. Ubey b. Ka'b, babasından bildiriyor: Eskiden Mescid'in tavanı gölgelikten ibaretti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma kütüğüne dayanarak namazı kılar, hutbesini bu hurma kütüğünün yanında verirdi. Ashabından biri: "Ey Allah'ın Resulü! Cuma günleri hutbe verirken insanların seni görmesi için sana yüksekçe bir şey yapalım mı?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Olur11 dedi. Bu şekilde kendisine üç basamaklı bir minber yapıldı. Minber inşa edildikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylediği yere yerleştirildi. Sonrasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbelerini bu minberin üzerinde vermeye başladı. Bir defasında minbere çıkmak isteyince daha önceleri dayandığı ve yanında hutbe verdiği hurma kütüğünün yanından geçti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından geçince kütük yarılıp çatlayacak şekilde ses çıkarmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesini duyunca minberden inip yanına geldi ve eliyle onu okşadı. Daha sonra da geri minbere çıktı. Namaz kıldığı zaman da bu kütüğe yaslanırdı. Tufeyl ekledi: "Mescid onarılmak için yıkıldığı zaman o kütüğü babam Ubey b. Ka'b aldı. Kütük, çürüyüp toprak oluncaya kadar da onun evinde kaldı."

 

[Hasen]

 

 

 

6. Sehl b. Sa'd es-Saidi

 

7678 (1) Abdulaziz b. Ebi Hazım, babasından bildiriyor: Sehl b. Sa'd'a Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minberinin hangi ağaçtan yapıldığı sorulunca şöyle dedi: ValIahi hangi ağaçtan yapıldığını, kimin yaptığını, hangi gün yapıldığını ve hangi gün yerine konulduğunu biliyorum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine ilk oturduğu güne de şahit oldum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), marangoz bir kölesi olan bir kadını çağırtıp: ''Kölene söyle de insanlara konuşma yaparken üzerinde oturacağım ayaklı bir şey yapsın'' buyurdu. Kadın kölesine böyle bir şey yapmasını söyleyince köle Gabe'ye gidip ılgın ağacı kesti. Ondan üç basamaklı bir minber yaptı. Kadın bu minberi Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderince minber şu an gördüğünüz yere konuldu. Minberin ilk yerleştirildiği gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde oturup tekbir getirdi. Kıraatini yaptıktan sonra rüku etti. rükudan kalkınca gerisin geriye minberden inip secde etti. Cemaat de aynısım yapıyordu. Secdeden sonra tekrar minbere çıktı. Namazı bitirene kadar da bu şekilde yaptı. Namazı bitirince de: ''Ey insanlar! Bana uymanız ve nasıl namaz kıldığımı görmeniz için böyle yaptım'' buyurdu.

Sehl'e: "Hurma kütüğü(nün inlemesi) anlattığı gibi gerçekten vaki oldu mu?" "Söylenenlerin bir kısmı olmuştur" dedi.

 

Diğer tahric: Buhari (448, 2094), Müslim (544) ve İbn Huzeyme (1521) rivayet ettiler.

7315 (l)'de geçmişti.

 

 

 

7679 (2)- Abbas b. Sehl es-Saidi, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesini bir hurma kütüğüne dayanarak verirdi. Bir defasında: ''Cemaatin sayısı çoğaldı. (Hutbelerde) üzerine çıkıp oturacak bir şey yapsanız iyi olur'' buyurdu. Abbas der ki: "Bunun üzerine babam Gabe'ye gidip minberin tahtalarım kesti. Ancak minberi kendi mi yaptı yoksa başkasına mı yaptırdı bilmiyorum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ