MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

12- Cuma'nın iki Hutbesi ile ilgili Hususlar

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7680 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde teşehhüd (Kelime-i Şehadet) bulunmayan bir hutbe çolak el gibidir (yarım ve eksiktir) '' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4841), Tirmizi (1106) ve İbn Hibban (2796) rivayet ettiler.

 

 

 

7681 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde teşehhüd bulunmayan bir hutbe çolak el gibidir (yarım ve eksiktiry buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, T. el-Kebir'de 4/1 (229), Ebu Davud (4841), Tirmizi (2/179, "hasen garib") ve Ebu Nuaym, Hilye'de (9/43) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Cabir

 

7682- Cabir anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi. Önce Allah'a layıkıyla hamdu senada bulundu ve şöyle buyurdu: ''Sonrasına gelincei sözün en doğru olanı Allah'ın Kitabı"dır. En güzel ve doğru yol Resulullah'ın yoludur. En kötü işlerden biri de bir şeyleri sonradan çıkarıp dine sokmaktır. Sonradan çıkarılıp dine sokulan her şeyı bidattir ve her bidatin de kişiyi götüreceği yer dalalettir. ''

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıyameti zikrederken bir ordunun saldırı uyarısını yapar gibi sesini yükseltir, yanakları kızarır, öfkesi artardı. Yine öyle oldu ve şöyle buyurdu: ''Kıyamet ansızın üzerinize çökecektir. Benim gönderilmem ile kıyametin kopması -işaret parmağı ile orta parmağını göstererek- şunun gibi yakınız. Sabah akşam onun kopmasını bekleyin. Ölen kişinin geriye bıraktığı mal ailesinindir. Kişi ölüp de geriye borç veya yoksul çoluk çocuk bıraktığı zaman bu borcun ve çoluk çocuğun sorumluluğu benimdir. "

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (867), İbn Mace (45) ve İbn Hibban (10) rivayet ettiler.

810 (1)'de geçmişti.

 

 

 

3. Adiy b. Hatim (r.a.)

 

7683 (1) Adiy b. Hatim bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzurunda bir konuşma yaptı. Konuşmasında: "Allah ve Resulüne itaat eden doğru yolu bulmuş, onlara karşı gelen ise sapmış olur" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne kötü bir konuşmacısın! (Onlara karşı gelen değil) ''Allah'a ve Resulüne karşı gelen'' de'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1965), Ebu Davud (1099, 4981) ve Nesal (6/90) rivayet ettiler.

18338 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

7684 (2)- Adiy b. Hatim der ki: İki adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiler. İçlerinden biri teşehhüd ederken: "Allah ve Resulüne itaat eden doğru yolu bulmuş olur. Onlara karşı gelen ise ... " deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne kötü bir konuşmacısın! Kalk gitr diye çıkıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ