MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 11- Cuma Ezanı; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Minberi

 

2. Enes b. Malik ile İbn Abbas

 

7660 (1) Enes b. Malik der ki: Önceleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günlerinde hutbesini bir hurma kütüğüne dayanarak verirdi. Cemaat çoğalınca da sesini daha fazla kişiye duyurabilmek için: ''Bana bir minber yapın'' buyurdu. Minber yapılınca da hurma kütüğünü bırakıp hutbelerini minber üzerinde vermeye başladı. Minberi kullanmaya başlayınca hurma kütüğü bebek gibi inlemeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberden inip onu kucaklayınca da sustu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 6/601 (3583), Tirmizi 2/379 (505, "hasen garib sahih") ve Nesai, cumu'a 3/102 (1396) rivayet ettiler.

 

 

 

7661 (2)- Ammar b. Ebi Ammar, İbn Abbas'tan; Sabit el-Bünani de Enes b. Malik'ten bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önceleri bir hurma kütüğüne dayanarak hutbesini verirdi. Minber yapılınca hutbelerini minber üzerinde vermeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkınca hurma kütüğü inlemeye başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberden inip onu kucaklayınca da sustu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet onu kucaklamasaydım kıyamet gününe dek bu şekilde inlerdi'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1415) rivayet etti.

 

 

 

7662 (3)- Ahmed başka kanallarla İbn Abbas ve Enes b. Malik'ten bir öncekinin aynısını nakleder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7663 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önceleri bir hurma kütüğüne dayanarak hutbesini verirdi. Minber yapılıp da hutbe için orayı kullanınca hurma kütüğü inlemeye başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberden inip onu kucaklayınca da sustu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet onu kucaklamasaydım kıyamet gününe dek bu şekilde inlerdi'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Darimi (39, 153) ve İbn Mace (1415) rivayet ettiler.

 

 

 

7664 (5)- Ahmed başka bir kanalla Enes'ten bir öncekinin aynısını nakleder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7665 (6)- Ammar b. Ebi Ammar, İbn Abbas'tan; Sabit de Enes'ten bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önceleri bir hurma kütüğüne dayanarak hutbesini verirdi ... " Sonrasında ravi öncekilerin aynısını zikreder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7666 (7)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber yapılmadan önce bir hurma kütüğüne dayanarak hutbesini verirdi. Minber yapılıp da hutbe için orayı kullanınca hurma kütüğü inlemeye başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberden inip onu kucaklayınca da sustu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet onu kucaklamasaydım kıyamet gününe dek bu şekilde inlerdi'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/223) rivayet etti.

 

 

 

7667- Ahmed başka bir kanalla Enes'ten bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Kesir, Tarih'te (6/129, 130) Bezzar'ı kaynak göstererek zikretmiştir.

 

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

7668 (1) Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önceleri bir hurma kütüğüne dayanarak hutbe verirdi. Minber yapılınca bu hurma kütüğü devenin yavrusuna inlemesi gibi inlemeye başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip elini üzerine koyunca da sustu.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Darimi (35) rivayet

 

 

 

7669 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe vereceği zaman Mescid'in duvarındaki hurma kütüğüne yaslanırdı. Minber yapılıp da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbelerde onu kullanınca, o hurma kütüğü deve iniltisi gibi bir sesle inlemeye başladı. Öyle ki Mescid'de bulunanlar da bunu duydu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberden inip de ona sarılınca sustu. İbn Bekr rivayetinde "Bu kütük inledi"; Revh rivayetinde" .. .inlemesi gibi inledi" iberis geçmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

7670 (3)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önceleri bir hurma kütüğüne dayanarak hutbe verirdi. Ensir'dan kölesi marangoz olan bir kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Marangoz bir kölem var, senin için üzerinde hutbe vereceğin bir minber yapmasını söyleyeyim mi?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Söylel1 buyurdu. Bu şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir minber yapıldı. Cuma günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu minberin üzerinde hutbe verince daha önce dayandığı hurma kütüğü çocuk gibi inlemeye başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuşkusuz Bu, yanında yapılan zikirden mahrum kaldığı için ağlıyor'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (449, 2095, 3584) rivayet etti.

 

 

 

7671 (4)- Cabir der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} öncekleri bir ağaç kütüğüne dayanarak hutbe verirdi. Ancak minber edinince daha önce dayandığı bu kütük inlemeye başladı ki Mescid'de bulunanlar da onu duydu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip okşayınca da sustu. Cemaatten bazıları: "Şayet yanına gelmeseydi kıyamete dek bu şekilde inleyip dururdu" demeye başladı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1417) ve İbn Hibban (6508) rivayet ettiler.

25953 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

7672 (5)- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önceleri Mescid'in duvarında bulunan bir hurma kütüğüne dayanarak hutbe verirdi. Daha sonra kendisine bir minber yapılıp da minbere çıkınca bu hurma kütüğü deve gibi inlemeye başladı ki Mescid'de bulunanlar da onu duydu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberden inip yanında durunca da sakinleşti." Abdurrezzak ile Ravh'ın rivayetinde: "Bu kütük inledi"; Ravh'ın rivayetinde: "Kütüğe sarılınca sakinleşti"; Abdurrezzak'ın rivayetinde "sustu" ibaresi geçmektedir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4. Abdullah b. Ömer (r.a.)

 

7673 (1) Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günleri hutbe verirken veya cemaate bir konuşma yaparken Mescid'de bulunan bir hurma kütüğüne dayanırdı. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Yüksekliği senin boyunda olan bir şey yapsak" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yapmanızda herhangi bir sakınca olmaz'' buyurdu. Bunun üzerine üç basamaklı bir minber yaptılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu minberin üzerine oturunca önceleri kendisine dayandığı hurma kütüğü bu aynlığa nedeniyle sığır iniltisi gibi inlemeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gidip onu okşayınca da sakinleşti

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka sahih kanalla Buhari (6/443, 444) ve Tirmizi (1/361, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

7674 (2)- İbn Ömer der ki: "Zamanında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'deki bu sütunun yanında hutbe verirdi ki o zamanlar burada bir hurma kütüğü vardı."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ