MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

11- Cuma Ezanı; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Minberi

 

1. Saib b. Yezıd (r.a.)

 

7657 (1) Nemir'in kızkardeşinin oğlu olan Saib b. Yezid bildiriyor: Cuma namazı için olsun diğer namazlar için olsun Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sadece bir tane müezzini vardı. Bu müezzin de hem ezanı okur, hem de kameti getirirdi. Cuma günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere oturduğu zaman Bilal ezanı okurdu. Minberden indiği zaman da kameti getirirdi. Ebu Bekr ile Ömer'in aynı şekilde tek bir müezzinleri vardı. Osman zamanına kadar bu şekilde devam etti (ki onun zamanında iki ezan okunmaya başlandı).

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu. Davud (1090) ve Nesai (3/101) rivayet ettiler.

3541 (1)'de geçmişti.

 

 

 

7658 (2)- Saib b. Yezid der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ebu Bekr'in ve Ömer'in zamanlarında cuma günleri biri ezan, biri de kamet olmak üzere iki ezan vardı. Osman zamanında ise insanlar çoğalınca ezandan önce Zevra denilen yerde bir ezan daha okutturmaya başladı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (912), Tirmizi (516) ve İbn Huzeyme (1773) rivayet ettiler.

3543 (3)'te geçmişti.

 

 

 

7659 (3)- Nemir'in kızkardeşinin oğlu olan Saib b. Yezid anlatıyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sadece bir tane müezzini vardı. Cuma günü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere oturduğu zaman bu müezzin ezanı okur, minberden indiği zaman da kameti getirirdi. Ebu Bekr ile Ömer'in aynı şekilde tek bir müezzinleri vardı.,,

 

[-Sahihtir-]

 

3542 (2)'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ