MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 7 Cuma Günü Yıkanma, Kokular Sürünme, Dişleri Misvaklama, Tekbir Getirerek ve Yürüyerek Cumaya Gelme, Namazda İmam'a Yakın Durmak

 

3. Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

7525 (1) Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Ömer b. el-Hattab cuma günü minberde hutbeyi verirken adamın biri namaza geldi. Ömer: "Neden bu saate kadar kalıyorsunuz?" diye sorunca, adam: "Ezanı duyar duymaz abdestimi alıp geldim" dedi. Bunun üzerine Ömer: "Bir de sadece abdest mi aldın? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriniz cuma namazına gideceği zaman yıkansın'' buyurduğunu işitmediniz mi?" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (882), Müslim (845), Ebu Davud (340) ve İbn Huzeyme (1748) rivayet ettiler.

 

 

 

7526 (2)- Salim, babasından bildiriyor: Ömer b. el-Hattab cuma günü minberde hutbeyi verirken Nebi'in ashabından biri namaza geldi. Ömer: "Neden bu saate kadar kalıyorsunuz?" diye sorunca, adam: "İşlerim vardı ve eve döndüğümde ezan okunduğunu işittim. Abdest alıp hemen geldim" dedi. Bunun üzerine Ömer: "Bir de sadece abdest mi aldın? Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yıkanmayı da emrettiğini bilmiyor musunuz?" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7527 (3)- Sillim b. Abdillah b. Ömer, babasından bildiriyor: Ömer b. el-Hattab cuma günü minberde hutbeyi verirken Nebi'in ashabından biri Mescid'e girdi. Ömer: "Neden bu saate kadar kalıyorsunuz?" diye sorunca, adam: "Ey müminlerin emiri! Çarşıdan eve döndüğümde ezan okunduğunu işittim. Abdest alıp hemen geldim" dedi. Bunun üzerine Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yıkanmayı da emrettiğini bildiğin halde bir de sadece abdest mi aldın?" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7528 (4)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Ömer b. el-Hattab cuma gunu minberde hutbeyi verirken adamın biri gelip oturdu. Ömer: "Cuma namazına neden geç geliyorsunuz?" diye sorunca, adam: "Ey müminlerin emiri! Ezanı duyar duymaz abdestimi alıp geldim" dedi. Bunun üzerine Ömer: "Bir de sadece abdest mi aldın? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriniz cuma namazına gideceği zaman yıkansın'' buyurduğunu işitmediniz mi?" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7529 (5)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: "Hz. Ömer, cuma günü minberde hutbeyi verirken adamın biri geldi..." Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını zikreder.

 

 

 

7530 (6)- Salim b. Abdillah, İbn Ömer'den bildiriyor: Ömer b. el-Hattab cuma günü Mescid'de hutbeyi verirken Nebi'in ashabından biri içeriye girdi. Ömer: "Neden bu saate kadar kalıyorsunuz?" diye sorunca, adam: "Ey müminlerin emiri! Çarşıdan eve döndüğümde ezan okunduğunu işittim. Abdest alıp hemen geldim" dedi. Bunun üzerine Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yıkanmayı da emrettiğini bildiğin halde bir de sadece abdest mi aldın?" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7531- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''GüzeIce abdestini alıp cuma namazına gelen ve susup hutbeyi dinleyen kişinin diğer cumaya kadarı hatta üç gün daha fazlasıyla işlediği günahları bağışlanır. Hutbe okunurken yerdeki bir taşa bile dokunan kişinin cuması heba olur. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (857), Darimi (1/182), İbn Hibban (567) ve İbn Ebi Şeybe, cumu'a (2/97) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ