MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

7 Cuma Günü Yıkanma, Kokular Sürünme, Dişleri Misvaklama, Tekbir Getirerek ve Yürüyerek Cumaya Gelme, Namazda İmam'a Yakın Durmak

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

7520 (1) İkrime bildiriyor: Adamın biri İbn Abbas'a: "Cuma günü yıkanmak vacip midir?" diye sorunca, İbn Abbas şu karşılığı verdi: "Değildir, ama isteyen yıkanabilir. Cuma günü yıkanma olayının nasıl başladığını da size anlatayım. Eskiden insanlar fakirdi ve yünden giysiler giyerlerdi. Bu giysilerle hurmalıkları sular, su taşırlardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mescid'i de dardı ve tavanı alçaktı. İnsanlar cuma günü safta durunca terlediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minberi de alçak bir minberdi ki sadece üç basamağı vardı. İnsanlar safta terleyince yün giysilerinden çıkan koku cemaati rahatsız edecek derecede ortalığı kapladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerinden bu kokuyu alınca: ''Ey insanlar! Cuma günü namaza geleceğiniz zaman yıkanın. Varsa en güzel kokulardan da sürünüp gelinI! buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/172) zikretmiş ve: "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

7521 (2)- Tavus el-Yemani bildiriyor: İbn Abbas'a: "Bazıları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Cuma günü cünup olmasanız dahi yıkanını başınızı yıkayın ve kokular sürün'' buyurduğunu söylüyorlar" dediğimde, İbn Abbas: "Koku için böyle buyurduğunu bilmiyorum, ama yıkanma konusunda evet, öyle buyurdu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1759) ve İbn Hibban (2782) rivayet ettiler ..

 

 

 

7522 (3)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma günü namaza gelecekler yıkanıp da gelsinIer'' buyurmuştur.

Tavus der ki: İbn Abbas'a: "Bazıları Nebi'in (saIlallahu aleyhi vesellem): ''Cuma günü cünup olmasanız dahi yıkanını başınızı yıkayın ve kokular sürün'' buyurduğunu söylüyorlar" dediğimde, İbn Abbas: "Yıkanma konusunda evet, öyle buyurdu. Ama koku için böyle buyurduğunu bilmiyorum" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7523 (4)- Tavus bildiriyor: İbn Abbas, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cuma günü yıkanma konusundaki sözünü zikretti. Ona: "Kişi evinden geliyorsa koku veya yağ sürmesi konusunda bir şey buyurdu mu?" diye sorduğumda, İbn Abbas: "Bilmiyorum" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

7524- Hz. Aişe (r.anha) der ki: İnsanlar kendi işlerini kendileri yaparlardı ve iş elbiseleriyle de cuma günü namaza gelirlerdi. Bundan dolayı onlara: "Yıkanıp gelseniz daha iyi olur" denilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Ahbar Isbehcm'da (1/327) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ