MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

35- Farzı Tek Başına Kılan Kişinin Sonradan Cemaatle Kılan Kişilere Rastlaması

 

1. Busr b. Mihcen

 

7431 (1) Busr b. Mihcan, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde namaz için kamet getirildi. Herkes namaza durunca ben bir kenarda oturdum. Namaz sonrası Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen müslüman değil misin?'' diye sordu. "Tabii ki müslümanım" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman neden bizimle namaz kılmadın?'' diye sordu. "Ben evde kılmıştım" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evinde kılmış olsan da yine cemaatle birlikte kıl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, imamet 2/112 (857), Tirmizi 1/425 (219, "hasen -sahih") ve Ebu Davud 1/157 (577) rivayet ettiler.

 

 

 

7432 (2)- Busr b. Mihcan ed-Dili, babasından bildiriyor: "Namazı evde kılıp Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde namaz için kamet getirildi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder.

 

 

 

7433 (3)- Busr b. Mihcan ed-Dili, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir meclisteyken namaz için ezan okundu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e gidip namazı kıldırdı. Döndüğünde Mihcan hala mecliste oturuyordu. Ona: ''Neden diğerleriyle birlikte namaza katılmadın? Sen müslüman değil misin? diye sorunca, Mihcan: "Ey Allah'ın Resulü! Tabii ki müslümanım, Ama ben gelmeden evde namazı kılmıştım" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evinde kılmış olsan da geldiğinde yine cemaatle birlikte kıl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7434 (4)- İbn Mihcan ed-Dili, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına Mescid'e geldim. Namaz vakti namazı kıldırdıktan sonra bana: ''Sen neden bizimle kılmadın?'' diye sordu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Evimde kılıp öyle yanına geldim" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kılmış olsan dahi cemaatle birlikte yine kıl ve bu kıldığını nafile olarak say'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Abdullah der ki: "Babamın dediğine göre (öncek iki hadiste olduğu gibi) Ebu Nuaym ile Abdurrahman bunu rivayet ederken ''Bu kıldığını nafı"le olarak say'' lafzını kullanmamışlardır.

 

 

 

2. Hanzale b. Ali el-Eslemi (r.a.)

 

7435- Hanza b. Ali el-Eslemi, Dil oğullarından bir adamdan bildiriyor: Öğle namazını evimde kıldıktan sonra yanımdaki develeri çobana teslim etmek üzere çıktım. Giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uğradım. Ashabına öğle namazını kıldırıyordu. Onlarla namaza durmadan yoluma devam edip develeri çobana teslim ettim. Develeri verip döndüğümde yaptığımı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylemişler. Bana: ''Ey filan! Yanımızdan geçerken neden namaza katılmadın?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Ben evimde namazı kılmıştım" dediğimde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olsun (yine de cemaatle kılmalıydın) '' dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2173) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendir''miştir."

 

 

 

3. Ebu Zer el-Gifari

 

7436- Ebu Zer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Zer!

Namaz vakitlerini geciktiren bir toplumun içinde bulunursan ne yaparsın?'' diye sordu. Sonra: ''Sen namazını vaktinde kıl. Eğer yetiştiğinde namaz kılmamışlarsa onlarla birlikte kıl. ''Ben vaktinde namazımı kılmıştımı şimdi kılmayacağım'' deme'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1409-1415), Ebu Davud (431), İbn Mace (1256) ve Tirmizi (176) rivayet ettiler.

2910 (4)'te geçmişti.

 

 

 

3. Ebu Zer el-Gifari

 

7437- Cabir b. Yezid b. el-Esved, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da sabah namazını kıldırdı. Namazı bitirdikten sonra arkada cemaatten ayrı iki adam görünce onları yanına çağırdı. Adamlar getirildiğinde korkudan yanları titriyordu. Onlara: ''Neden diğerleriyle birlikte namaza katılmadınız?'' diye sorunca: "Biz çadırlarımızda namazı kılmıştık" dediler. Bunun üzerine Allah Restı1ü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir daha böyle yapmayın! Biriniz çadırında namazı ktlmış olsa dahi cemaatin namaz kıldığını gördüğünde kattlsın. Cemaatle kılacağı bu namaz onun için nafile olur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

5441 (4)'te geçmişti.

 

 

SONRAKİ