MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

36- Mescidde Bir Namazı Cemaatle iki Defa Kılmak; Bir Namazı Bir Günde iki Defa Kılmamak

 

1. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

7438- Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına öğle namazını kıldırdıktan sonra bir adam içeriye girdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey filan! Neden namaza gelmedin?'' diye sorunca adam niçin gelmediği yönünde mazeretini bildirdi. Sonra namaza durmak isteyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu adamla birlikte namaz kılarak ona kim tasaddukta bulunur?'' diye sordu. Bunun üzerine oradakilerden biri kalkıp adamla birlikte namaza durdu.

 

[-Sahihtir-]

 

7266 (4)'te geçmişti.

 

 

 

2. Abdullah b. Ömer

 

7439 (1) Meymune'nin azatlısı Süleyman der ki: Balat'ta bulunan İbn Ömer'in yanına geldiğimde insanlar mescidde namazı kılıyorlardı. Ona: "Neden sen de onlarla birlikte namaz kılmıyorsun?" diye sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir (farz) namazı bir günde iki defa kılmayın'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/226) rivayet etti.

 

 

 

7440 (2)- Meymune'nin azatlısı Süleyman'ın Abdullah b. Ömer'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir (farz) namazı bir günde iki defa kılmayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ