MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

34- Kametten Sonra Sadece Farz Namazın Kılınabilmesi

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7418 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kamet getirildiği zaman hangi namaz için getirildiyse sadece o namaz kılınabilir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (1924) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup senedinde yer alan İbn Lehia hakkında tenkit vardır."

 

 

 

7419 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kamet getirildiği zaman sadece farz namazı kılınabilir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim 1/493 (710), Tirmizi 2/282 (421, "hasen"), Nesai (2/117) ve İbn Mace 1/364 (1151) rivayet ettiler.

 

 

 

7420 (3)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kamet getirildiği zaman sadece farz namazı kılınabilir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7421 (4)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kamet getirildiği zaman sadece farz namazı kılınabilir" buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7422 (5)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kamet getirildiği zaman sadece farz namazı kılınabilir" buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Abdullah b. Sercis

 

7423- Abdullah b. Sercis der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), sabah namazı için kamet getirildikten sonra sabahın iki rekatlık sünnetini kılan bir adam gördü. Bunun üzerine: '' (Evden çıkarken) hangi namaza niyetlendin? Tek başına namaz kılmaya mı, yoksa bizimle birlikte (cemaatle) namaz kılmaya ml?'' diye ona çıkıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/494 (712), Ebu Davud, salat 11155 (575) ve Nesai, salat (2/11 7) rivayet ettiler.

 

 

 

3. Malik b. Buhayne

 

7424 (1) Malik b. Buhayne bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), sabah namazı için kamet getirildikten sonra sabahın iki rekatlık sünnetini kılan bir adam gördü. Namaz bittikten sonra cemaat onun etrafında toplandı. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Sabah namazını dört rekat mı kılıyorsun?'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (663) rivayet etti.

 

 

 

7425 (2)- Abdullah b. Malik b. Buhayne der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), sabah namazı için kamet getirildikten sonra sabahın iki rekatlık sünnetini kılan bir adama rastladı. Ona anlayamadığımız bir şey söyledi. Namazı bitirdiğimizde adamın çevresini sardık ve: "Resulullah sana ne söyledi?" diye sormaya başladık. Adam: "Bana: ''(Böyle giderse) sabah namazını dört rekat olarak kılmanız pek yakındır'' buyurdu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7426 (3)- Abdullah b. Malik b. Buhayne bildiriyor: Sabah namazının farzı öncesi nafile namaz kılıyordum ve namazı uzatmıştım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde namaz kıldığımı görünce: "Öğle namazında olduğu gibi sabah namazının da öncesi ve sonrasında namaz kılmayın. Sünnet ile farz arasında biraz süre bırakın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7427 (4)- Malik b. Buhayne bildiriyor: Adamın biri Mescid'e girdiğinde sabah namazı için kamet getirilmişti. Ama adam hemen sünnet namazı kılmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldırdıktan sonra cemaat adamın etrafında toplandı. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Sabah namazını dört rekat mı kılıyorsun?'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7428 (5)- Abdullah b. Malik b. Buhayne bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazı için Mescid'e çıktığında İbnu'l-Kişb hala sünnet namazı kılıyordu. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun omuzuna dokundu ve: ''Ey İbnu'I-Kişb! Sabah namazını dört rekat mı kıldıyorsun?'' veya: ''Sabah namazını iki defa mı kılıyorsun?'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (915) ve Beyhaki (2/482) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Abdullah b. Abbas

 

7429 (1) İbn Abbas der ki: Sabah namazında kamet getirilince adamın biri kalkıp sünnet namazı kılmaya başladı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamı giysisinden çekti ve: ''Sabah namazını dört rekat mı kılıyorsun?'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevdid'de (2/5, 75) der ki: "Ravileri Sahih ravileridir." İbn Huzeyme (1124), Beyhaki (2/482), İbn Hazm, el-Muhalid'da (3/107, 108) ve Hakim (1/307) zikretmişlerdir.

 

 

 

7430 (2)- İbn Abbas der ki: Sabah namazı için kamet getirildiğinde ben henüz sünneti kılmamıştım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kametten sonra benim bu sünneti kıldığımı görünce: ''Sabah namazını dört rekat mı kılmak istiyorsun?'' buyurdu.

İbn Ebi Müleyke ekledi: İbn Abbas'a: "Bunu sana Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mi söyledi?" diye sorulunca: "Evet!" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ