MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

32- Kişinin Cemaatin Arkasında Tek Başına Namaz Kılması

 

1. Vabisa b. Ma'bed

 

7404 (1) Vabİsa bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) safların arkasında tek başına namaz kılan bir adam görünce namazı tekrar kılmasını söyledi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/439 (682), Tirmizi 1/445 (230), İbn Mace 1/321 (1004), Darimi 1/333 (1285), İbn Ebi Şeybe (2/193) ve İbn Huzeyme 3/30 (1569) rivayet ettiler.

 

 

 

7405 (2)- Hilal b. Yesaf bildiriyor: Ziyad b. Ebi'l-Ca'd beni Vabisa b. Ma'bed'in yanında durdurdu ve onu kastederek şöyle dedi: "Bu adamın bana bildirdiğine göre kendisi, cemaatin arkasında tek başına namaz kılmış, ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona namazı tekrar kılmasını söylemiştir."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7406 (3)- Vabisa b. Ma'bed bildiriyor: "Adamın biri safların arkasında tek başına namaz kılınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı tekrar etmesini söyledi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7407 (4)- Vabisa b. Ma'bed bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, kişinin safların arkasında tek başına namaz kılması konusu sorulunca: ''Namazını iade eder'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7408 (5)- Vabisa bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tek başına saf tutup namaz kılan bir adam görünce namazı tekrar etmesini söyledi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7409 (6)- Hilal b. Yesaf bildiriyor: Ziyad b. Ebi'l-Ca'd, Cezıre'de bana Vabisa b. Ma'bed adında yaşlı bir adam gösterdi. Beni yanında durdurdu ve onu kastederek şöyle dedi: "Bu adamın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) safların arkasında tek başına namaz kılan bir adam görünce namazı tekrar kılmasını söyledi." Abdullah der ki: "Babam (İmam Ahmed) da bu hadise göre hüküm verirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Ali b. Şeyban

 

7410- Ali b. Şeyban bildiriyor: Heyet olarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözünün ucu ile rükuda ve secdede belini doğrultmayan birini gördü. Namazı bitirince: ''Ey müslümanlar! Rüku ve secdede belini doğrultmayan kimsenin namazı yoktur'' buyurdu. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) safın arkasında tek başına namaz kılan birini gördü ve adamın namazını bitirmesini bekledi. Adam namazı bitirince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namazını bir daha kıl. Safın gerisinde tek başına namaz kılan kimsenin namazı yoktur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:. İbn Mace (871, 1003), İbn Huzeyme (593, 667, 872) ve İbn Hibban (1891, 2202) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ