MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 29- Safları Sık ve Düzgün Tutmaya Teşvik; ilk Safta Durmanm Fazileti

 

4. Bera b. Azib

 

7354 (1) Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Birine ödünç olarak gümüş veren veya sütünden faydalanması için hayvan veren veya yolunu kaybetmiş birine yol gösteren kişi, bir köleyi azat etmiş gibi olur. ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerike leh, lehu'l-mülkü ve-Iehu'l-hamd, ve-huve ala kulli şey'in kadir '' diyen kişi de bir köle azat etmiş gibi olur. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz öncesi safları bir ucundan diğerine kadar dolaşıp cemaati göğüs ve omuzlarından düzeltir: ''Ayrı durmayın ki kalpleriniz de ayrılığa düşmesin'' buyururdu. Yine: ''AIlah ve melekler ilk saf ta duranlara salat ederler (hayır dilerler)" buyururdu. Yine: "Kur'an'ı sesinizle güzelleştirin" buyururdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta O rivayet etti.

14371 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

7355 (2)- Bera. b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Birine ödünç olarak gümüş veren veya yolunu kaybetmiş birine yol gösteren veya sütünden faydalanması için hayvan veren kişi bir köleyi azat etmiş gibi olur. On defa: "La iliihe illallahu vahdehu la şerike leh, lehu'l-mülkü ve lehu'l-hamd, ve-huve ala kulli şey'in kadir'' diyen kişi de bir köle azat etmiş gibi olur. ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durduğumuz zaman yanımıza gelip göğüs ve omuzlarımızdan saflarımızı düzeltir: ''Ayrı durmayın ki kalpleriniz de ayrılığa düşmesin'' buyururdu. Yine: ''Ailah ve melekler ilk saf ta duranlara salat ederler'' buyururdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Metin parçalar halinde de rivayet olunmuştur.

14372 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

7356 (3)- Bera b. Azib'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah ve melekler ilk saf ta duranlara salat ederler (hayır dilerler). Kur'an'ı sesinizle güzelleştirin. Birine sütünden faydalanması için hayvan veren veya ödünç olarak gümüş veren veya yolunu kaybetmiş birine yol gösteren kişi bir köleyi azat etmiş gibi olur.''

 

[-Sahihtir-]

 

9651 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

 

7357 (4)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saflarınızı düzgün tutun ki (şeytan) kılsız koyun yavruları gibi aranıza girmesin'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bu koyunlar da ne oluyor?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemen bölgesinde yetiştirilen siyah ve yünsüz koyun türüdür'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Hakim (1/217) ve Beyhaki (3/101) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ