MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

29- Safları Sık ve Düzgün Tutmaya Teşvik; ilk Safta Durmanm Fazileti

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

7323 (1) Enes der ki: Namaz için kamet getirilince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırmak üzere durdu. Başlamadan yüzünü bize doğru çevirdi ve: ''Saflarınızı düzgün ve sık tutun. Sizi arkamdayken de görüyorum '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari, salat (1/184) ve Nesai, imamet 2/292 (814) rivayet ettiler.

 

 

 

7324 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Safları düzgün tutmak, namazı güzelleştiren unsurlardandır'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, salat (1/351) rivayet etti.

 

 

 

7325 (3)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda tekbir getirmeden önce bize doğru döner ve: ''Safları sık ve dÜzgün tutun. Sizi arkamdayken de görüyorum '' buyururdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7326 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Safları sık tutun, zira sizi arkamdayken de görüyorum '' buyururdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7327 (5)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Safları düzgün tutun! Zira safları düzgün tutmak, namazın tamamlayıcı unsurlarındandır'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Bu kanalla Buhari (723), Müslim (906), Ebu Davud (668), İbn Mace (993) ve İbn Huzeyme (1543) rivayet ettiler

 

 

 

7328 (6)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Safları düzgün tutun, zira safları düzgün tutmak, namazı güzelleştiren unsurlardandır'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7329 (7)- Enes bildiriyor: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başlamadan ashabına doğru döndü ve: ''Saflarınızı düzgün ve sık tutun, zira sizi arkamdayken de görüyorum '' buyururdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (719) ve Nesai (2/92) rivayet ettiler.

 

 

 

7330 (8)- Enes der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda tekbir getirmeden önce bize doğru döner ve: ''Safları sık ve düzgün tutun, zira sizi arkamdayken de görüyorum '' buyururdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7331 (9)- Enes b. Malik der ki: "Saflarınızı düzgün tutun! Zira safları düzgün tutmak, namazın tamamlayıcı unsurlarındandıL" Abdullah der ki: "Sanırım Enes bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen söyledi ve sanırım ifadenin o bölümünü ben eksik aktardım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7332 (10)- Mus'ab b. Sabit b. Abdillah b. ez-Zübeyr der ki: İmamın makamında bulunan sırığın ne için orada durduğu konusunu öğrenmek istedik, ancak bu konuda kimse bize bilgi veremedi. Mahfil sahibi olan Muhammed b. Müslim b. es-Saib bana şunu anlattı: Bir gün Enes b. Malik'in yanında oturmuşken bana: "Bu sınğın neden burada durduğunu biliyor musun?" diye sordu. "Hayır! ValIahi neden konulduğunu bilmiyorum" dedim. Oysa bunu ona sormuş değildim. Enes şöyle dedi: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} namaz kılduacağı zaman sağ eliyle buna dayanıp bize doğru döner ve: ''Dik durup, saflarınızı düzgün tutun'' buyururdu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Yakın manasıyla aynı kanaldan Ebu Davud, salat 1/434 (669), Hakim (1/244) ve Beyhaki, salat (2/22) rivayet ettiler. Hakim hadisin Sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ