MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 28- imam'ın Hemen Arkasında Olgun ve Akıl Başında Olanların Durması

 

3. Enes b. Malik

 

7318 (1) Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda hemen arkasında Muhacir ile Ensar'ın durmasını severdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesal, es-Sünenu'l-kübra'da (8253) ve İbn Mace 1/313 (977) rivayet ettiler.

 

 

 

7319 (2)- Enes der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} iyice öğrenmeleri için namazda hemen arkasında Muhacir ile Ensar'ın durmasını severdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7320 (3)- Enes bildiriyor: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} iyice öğrenmeleri için namazda hemen arkasında Muhacir ile Ensar'ın durmasını severdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7321 (4)- Enes bildiriyor: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} iyice öğrenmeleri için namazda hemen arkasında Muhacir ile Ensar'ın durmasını severdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4. Ubey b. Ka'b (r.a.)

 

7322- Kays b. Ubad anlatıyor: Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabını görmek için Medine'ye geldim. İçlerinde karşılaşmayı en çok istediğim kişi ise Ubey'di. Namaz için kamet getirilince Hz. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabıyla birlikte namaza geldiler. Ben ilk safta durdum. Ancak adamın biri gelip ilk safta olanlara şöyle bir baktı. Benden başka herkesi tanıyınca beni geri çekip benim yerimde durdu. Bu hareketten sonra nasıl namaz kıldığımı bilemedim. Namaz bittiğinde adam bana şöyle dedi: "Evladım! Allah seni kötü bir duruma düşürmesin! Sana o hareketi kabalığımdan dolayı yapmadım. Ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Hemen arkamdakı saf ta durun'' buyurmuştu. Ben de imamın arkasında safa baktığımda senden başka herkesi tanıyordum." Sonra adam konuşmaya başladı. Cemaat boyunları uzatmış o kadar dikkatle dinliyordu ki böylesini görmüş değildim. Adamın: "Kabe'nin Rabbine andolsun ki yöneticiler helak olacak! Ama valIahi onlara değil helakına sebep oldukları müslümanlara acıyorum" dedi. Sonra o adamın Ubey olduğunu öğrendim.

Hadisin lafzı Süleyman b. Davud'a aittir

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Nesai (2/88), Ebu Davud 1/178 (674), İbn Mace 11312 (976) ve Müslim 1/323 (432) rivayet ettiler. Hakim 4/226 (8602) hadisin -Sahihtir- olduğunu söylemiştir.

 

 

SONRAKİ