MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 26- Erkek, Çocuk ve Kadınların Saftaki Yeri; Bir veya iki Kişiyle Saf Oluşturma Şekli

 

2. Abdullah b. Mes'ud

 

7307- Abdurrahman b. el-Esved, babasından bildiriyor: Öğle sıcağında amcamla birlikte İbn Mes'ud'un yanına girdik. Öğle namazı için kamet getirince biz arkasında durduk. Ancak İbn Mes'ud benim ve amcamın elinden tutup herbirimizi bir tarafında durdurdu ve: "Üç kişi olduklarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu şekilde yapardı" dedi.

 

[Hasen]

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

7308- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hudeybiye'den dönüşe geçtik. Sukya denilen yere geldiğimizde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tulumlarımızı kim su doldurur? '' diye sordu. Bunun üzerine Ensar'dan birkaç genç le birlikte Usase'deki suya geldik. Sukya ile Usase arasında yirmi üç mil kadarlık bir mesafe vardı. Gidip suyumuzu içtik ve tulumlarımızı doldurduk. Yatsı vaktinden sonra su havuzunun yanında suya doğru devesiyle çekişen birini gördüm. ''Suya git! '' deyince bu kişinin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu anladım. Suya saldığı devenin dizginlerinden tutup çöktürdüm. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yatsı namazını kıldırdı. Bu namazda ben yanında durdum. Yatsı namazından sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on üç rekat daha kıldı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1165) rivayet etti.

Heysemi (3643) der ki: "Hadis Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve muhtasar olarak Bezzar tarafından nakledilmiş olup senedinde yer alan Şurahbil b. Sa'd'ı İbn Hibban güvenilir kabul ederken, bir grup bilgin zayıf görmüştür."

 

 

SONRAKİ