MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 26- Erkek, Çocuk ve Kadınların Saftaki Yeri; Bir veya iki Kişiyle Saf Oluşturma Şekli

 

4. Cebbar b. Sahr el-Ensari

 

7309- Selime oğullarından Cebbar b. Sahr el-Ensari der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke yolunda: "Usase'deki suya bizden önce kim gider?'' diye sordu." Ravi Ebu Uveys der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi savaşa çıkarırken önden bazılarıyla birlikte gider, diğerleri gelene kadar burada havuz yapar, suyun toplanmasını sağlardı." Cebbar devamla anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu sorunca ben kalkıp: "Ben giderim" dedim ve önden yola çıkıp Usase'deki suya geldim. Suyun toplanması için havuzunu yaptım. Gözlerim uykuya yenik düşünce de uykuya daldım. Suya varmak için devesiyle çekişen birinin sesiyle kendime geldim. Adam devesini uzaklaştırmaya çalışırken deve suya saldırıyordu. "Ey havuzun bekçisir diye seslenince bu kişinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu anladım ve: "Evet!" dedim.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesini suya saldı. Sonra deveyi alıp çöktürdü. Sonra bana: ''Su kabını alıp peşimden ger buyurdu. Su kabını getirdiğimde güzelce abdest aldı. Ben de abdest aldıktan sonra namaza durdu. Sol tarafına durduğumda elimden tutup sağ tarafında durdurdu. Bu şekilde namazı kıldık. Çok geçmeden de diğerleri geldi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/94) zikretmiş ve zayıf olduğunu söylemiştir.

Hadisin bir şahidini Müslim, zühd 4/2305 (3010) rivayet etmiştir.

 

 

 

5. Cabir b. Abdullah

 

- - (-)

7310- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazını kılmak üzere durunca ben de geldim ve sol tarafında durdum. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada durmama izin vermedi ve sağ tarafına aldı. O esnada bir arkadaşım gelince arkasında saf tuttuk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerinde tek parçalık bir giysi vardı ve iki ucunu boynunda birbirine bağlamıştı. Bize bu şekilde namazı kıldırdı."

 

Diğer tahric: İbn Mace (974) ve İbn Huzeyme (1535) rivayet ettiler.

3927 (5)'te geçmişti.

 

 

 

6. İbn Abbas (r.a.)

 

7311 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı ve teyzem olan Meymune'nin yanına vardım. Gece vakti Resulullah (sallollahu aleyhi vesellem) kalkıp su kabından abdest aldı ve namaza durdu. Ben de kalkıp abdest aldım ve sol tarafında namaza durdum. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tutup arkasından sağ tarafına geçirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Müslim (763) rivayet etti.

6097 (2)'de geçmişti.

 

 

 

7312 (2)- A'meş der ki: İbdhim( -i Nehai)'ye (tek olarak) imamla beraber namaz kılan kişinin durumunu sorduğumda (imamın) solunda duracağım söyleyince ben dedim ki: Bana Sumey' ez-Zeyyat bildirerek dedi ki: İbn Abbas'ın "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldırırken benim elimden tutup sağ tarafında durdurdu" dediğini işittim.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Darimi (1/153) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ