MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

26- Erkek, Çocuk ve Kadınların Saftaki Yeri; Bir veya iki Kişiyle Saf Oluşturma Şekli

 

1. Enes b. Malik

 

7297 (1) Sabit, Enes'ten bildiriyor: "Annem ve teyzemle birlikteyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza girdi ve namaz vakti olmamasına rağmen bize: ''Kalkın da size (nafile) namaz kıldırayım'' buyurdu." Ravi Süleyman der ki: Orada bulunanlardan biri bunu rivayet eden Sabit'e: "Bu namazda Enes'i nerede durdurdu?" diye sorunca, Sabit: "Enes'i sağında, kadınları ise arkasında durdurdu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7298 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Ninem Muleyke, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i yaptığı bir yemeğe davet etmişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yemekten yedikten sonra: ''Kalkın da size namaz kıldırayım'' buyurdu. Bunun üzerine kalktım ve eskiliğinden dolayı rengi siyaha dönmüş bir hasırın üzerine su serptim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasırın üzerinde durdu. Ben ve yetim çocuk Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında, ninem de bizim arkamızda durdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize iki rekat kıldırdıktan sonra evden ayrıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/153), Şafii (1/105), Buhari, salat 1/488 (380), Müslim, mesacid 1/457 (658), Ebu Davud 1/166 (612) ve Tirmizi1/454 (234, "hasen -sahih") rivayet ettiler. 4072 (3)'te geçmişti.

 

 

 

7299 (3)- Sabit, Enes'ten naklediyor: Annem ve teyzem Ümmü Haram ile birlikteyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza girdi. Namaz vakti olmamasına rağmen bize: ''Kalkın da size (nafile) namaz kıldırayım'' buyurdu ve bize namaz kıldırdı. Sonra ev ahalisine dünya ve ahiretin tüm hayırları için dua etti. Annem beni kastederek: "Ey Allah'ın Resulü! Hizmetini gören (şu) çocuk için de dua etsen" deyince bana da her türlü hayır için dua etti. Son olarak da: "Allahım! Ona malı çocuk bahşet ve bunları ona bereketli kıl'' şeklinde dua etti.

Ravi Süleyman der ki: Orada bulunanlardan biri bunu rivayet eden Sabit'e: "Bu namazda Enes'i nerede durdurdu?" diye sorunca, Sabit: "Enes'i sağında, kadınları da arkasında durdurdu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Müslim (1446) ve Nesai (2/86) rivayet ettiler.

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Başka kanallarla Enes'ten bu konudaki rivayetler, Enes'in faziletleri bahsinde zikredilecektir."

 

 

 

7300 (4)- Enes bildiriyor: "Ben, annem, teyzem ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikteyken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırdı. Namazda beni sağında, annem ile teyzemi de arkasında durdurdu." Şu'be der ki: "Ravi Abdullah b. el-Muhtar benden daha genç birisiydi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Müslim (1447-8), Ebu Davud (609), İbn Mace (975) ve Nesai (2/86) rivayet ettiler.

 

 

 

7301 (5)- Enes der ki: "Ümmü Haram'ın evinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. Namazda beni sağında, Ümmü Haram'ı da arkasında durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7302 (6)- Enes der ki: "Ben ve yanımızda yaşayan bir yetim evimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldık. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimize gelip bize namaz kıldırdı. Namazda Ümmü Süleym arkamızda durdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7303 (7)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana ve Ümmü Süleym'e namaz kıldırdı. Beni sağ tarafında, Ümmü Süleym'i de arkamızda durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7304 (8)- Musa b. Enes, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana ve yakınlarımızdan olan bir kadına namaz kıldırdı. Beni sağ tarafında, kadını da arkamızda durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7305 (9)- Abdullah b. el-Muhtar der ki: Musa b. Enes'in yanında oturmuştuk. Musa, yaşı bizden daha küçük olan bir gençti. Musa (babasından naklen) bildiriyor: "Bir defasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Enes'e ve annesine namaz kıldırdı. Namazda Enes'i sağ tarafında, annesini de arkada durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7306 (10)- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize Ümmü Haram'ın evinde namaz kıldırdı. Namazda beni sağ tarafında, Ümmü Süleym ile Ümmü Haram'ı da arkamızda durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ