MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

19- imamın Namazda Yerini Halefine Bırakması, Geri Gelince Halefin Yerine Geçmesi

 

1. Sehl b. Sa'd

 

7249- Sehl b. Sa'd der ki: Ensar'dan bazılarının arasında bir sorun çıkmıştı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarını bulmak için gitmişti. Namaz vakti gelince Bilal, Ebu Bekr'e: "Ey Ebu Bekr! Namaz vakti geldi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burada değil. Ezanı okuyup kameti getireyim. Sen de öne geçip namazı kıldır" dedi. Ebu Bekr: "İstediğini yap" dedi. Bunun üzerine Ebu Bekr öne geçip namaza başladı. O sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Cemaat el çırparak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in geldiği konusunda Ebu Bekr'i uyardılar. Ebu Bekr de kenara çekilmek isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yerinde kalması için işaret etti. Ancak Ebu Bekr yine de geri çekildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öne geçip namazı kıldırdı. Namaz sonrası: ''Neden yerinde durmadın?'' diye sorunca, Ebu Bekr: "Resulullah varken İbn Ebi Kuhafe'nin öne geçmesi yaraşmaz" dedi. Cemaate: ''Peki siz neden el çırptınız?'' diye sorunca: "Geldiğin konusunda Ebu Bekr'i uyarmak için" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi durumlarda kadınlar el çırpar. Erkekler ise ,,Sübhanallah'' der'' buyurdu.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis, gerektiğinde namazda "5übhanallah" demek, el çırpmak ve işaret etmek konusu işlenirken zikredildi.

 

 

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

7250 (1) İbn Abbas der ki: Vefatına sebep olan hastalığı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe (r.anha)'nin evindeydi. Bir ara: ''Bana Ali yi çağırın'' buyurdu. Aişe (r.anha): "Ebu Bekr'i de çağıralım mı?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çağırın!'' buyurdu. Hafsa: "Ey Allah'ın Resulü! Ömer'i de çağıralım mı?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çağırın!'' buyurdu. Ümmü'l-Fadl: "Ey Allah'ın Resulü! Abbas'ı da çağıralım mı?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çağırın! '' buyurdu. Hepsi toplandığı zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını kaldırdı, ancak aralarında Ali'yi göremedi ve susup bir şey demedi. Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından kalkın" deyince kalktılar. Bilal onu namaza çağırmak için gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eba Bekr'e söyleyin, cemaate namazı kıldırsın'' buyurdu. Aişe (r.anha):

"Ebu Bekr yufka yürekli biridir. İnsanlar da aralarında seni göremeyince ağlarlar. İstersen Ömer'e namazı kıldırmasını söyle" dedi. Ancak Ebu Bekr namazı kıldırmak için öne geçti.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini biraz iyi hissedince iki kişinin arasında yürüyerek Mescid'e çıktı. Cemaat onu görünce "Sübhanallah" diyerek Ebu Bekr'i uyardılar. Ebu Bekr geri çekilmek isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yerinde kalması için ona işaret etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip ön tarafta oturdu. Ebu Bekr de sağ tarafında durdu. Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, cemaat de Ebu Bekr'in imamlığında namazı kıldılar. Bu namazda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıraata, Ebu Bekr'in bıraktığı yerden devam etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o hastalığında da vefat etti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Yakub b. Süfyan, el-Ma'rife vet-tarih'te (1/451) rivayet etti.

 

 

 

7251 (2)- Erkam b. Şurahbil der ki: İbn Abbas'la Medine'den Şam'a yolculuk ettim. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etmeden bir vasiyette bulundu mu?" diye sordum ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikredip İbn Abbas'tan naklen şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığı ağırlaşıncaya kadar namazları cemaatsiz kılmış değildir. Hastalığında durumu ağırlaşınca iki kişinin arasında yürüyerek Mescid'e çıktı. Vefat etmeden de herhangi bir vasiyette bulunmadı."

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Farklı kanallarla İbn Abbas'tan imamın kıraatinin cemaatin kıraatinin yerine geçmesi konusu işlenirken zikredildi."

 

 

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

7252 (1) Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: "Ebu Bekr, içlerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de bulunduğu cemaate namaz kıldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (2/79) ve İbn Huzeyme (1620) rivayet ettiler.

 

 

 

7253 (2)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), vefatına sebep olan hastalığı sırasında Ebu Bekr'in arkasında oturarak namazı kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (362) rivayet etti.

 

 

 

7254 (3)- Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı ilerlemişken Bilal gelip onu namaza çağırdı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu Bekr'e söyleyin, cemaate namazı kıldırsın'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr yüreği yufka olan birisidir. Namazda senin makamında durursa kıraatini cemaate duyuramaz. İstersen Ömer'in namazı kıldırmasını söyle" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ebu Bekr'e söyleyin, cemaate namazı kıldırsın'' buyurdu. Hafsa'ya:

"Sen söyle!" dediğimde, Hafsa: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr yüreği yufka olan birisidir. Namazda senin makamında durursa kıraatini cemaate duyuramaz. İstersen Ömer'in namazı kıldırmasını söyle" dedi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz ki Hz. Yusuf'u bile yoldan çıkaranlarsınız! Ebu Bekr'e söyleyin, cemaate namazı kıldırsın'' dedi.

 

Bunun üzerine Ebu Bekr'e namazı kıldırması söylendi. Ebu Bekr namaz için Mescid'e girince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini biraz daha iyi hissetti. İki adamın kolları arasında yürüyerek Mescid'e girdi. Ebu Bekr onun geldiğini duyunca geri çekilmek istedi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "yerinde kal" anlamında ona işaret etti. Sonrasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip Ebu Bekr'in sol tarafında oturdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturarak namazı kıldırdı. Ebu Bekr, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, cemaat de Ebu Bekr'e uyarak namazı kıldılar.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Buhari (713), Müslim (418) ve Nesai (2/99) rivayet ettiler.

 

 

 

7255 (4)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığı sırasında Ebu Bekr'e cemaate namaz kıldırmasını emretti. Bu şekilde namazları Ebu Bekr kıldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Daha uzun metinle Buhari (683) ve Müslim (418) rivayet ettiler.

 

 

 

7256 (5)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatına sebep olan hastalığı sırasında Ebu Bekr'e cemaate namaz kıldırmasını emretti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr'in önünde oturup namazı kılar, Ebu Bekr de onun arkasında ve imamlığında ayakta cemaate namazı kıldırırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (2/83-84), İbn Huzeyme (1621) ve İbn Hibban (2117) rivayet ettiler.

 

 

 

7257 (6)- Ubeydullah b. Abdillah der ki: Aişe (r.anha)'nin yanına girdim ve: "Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalık dönemini anlatır mısın?" diye sordum. Aişe (r.anha): "Olur" deyip şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı ilerleyince: ''Cemaat namazı kıldı mı?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Hayır, seni bekliyorlar" dedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman leğende bana su koyun'' buyurdu. Dediğini yapıp leğende su getirdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yıkandıktan sonra ayağa kalkmak istedi, fakat düşüp baygınlık geçirdi. Kendine geldiğinde yine: ''Cemaat namazı kıldı mı?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Hayır, seni bekliyorlar" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman leğende bana su koyun'' buyurdu. Yine dediği gibi yapıp leğende su getirdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yıkandıktan sonra ayağa kalkmak istedi, fakat yine düşüp baygınlık geçirdi. Kendine geldiğinde: ''Cemaat namazı kıldı mı?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Hayır, seni bekliyorlar" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman leğende bana su koyun'' buyurdu. İnsanlar da Mescid'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çıkıp yatsı namazını kıldırmasını bekliyorlardı. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'e cemaate namaz kıldırması için haber gönderdi. Ebu Bekr yufka yürekli birisiydi. Bu nedenle: "Ey Ömer! İnsanlara namazı sen kıldır" dedi. Ömer: "Sen buna daha fazla layıksın" dedi.

İşte o günlerde cemaate namazı Ebu Bekr kıldırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini biraz iyi hissedince biri Abbas olmak üzere iki kişinin kolları arasında öğle namazına çıktı. Ebu Bekr geldiğini görünce geri çekilmek istedi, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işaret ederek yerinde kalmasını istedi. Onu tutanlara söyleyerek Ebu Bekr'in yanında oturttular. Ebu Bekr ayakta, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de oturarak bu şekilde öğle namazını kıldılar.

Daha sonra İbn Abbas'ın yanına girdim ve: "Aişe (r.anha)'nin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı döneminde bana anlattığı şeyi sana anlatayım mı?" dedim. İbn Abbas: "Anlat" deyince Aişe (r.anha)'nin bana dediklerinin aynısını ona aktardım. İbn Abbas bana anlatılan olayın hiçbir tarafına karşı çıkmadı. Sadece: "Abbas'ın yanında duran diğer adamın adını sana söyledi mi?" diye sordu. Ben: "Hayır!" dediğimde, İbn Abbas: "O kişi Ali'ydi" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (687), Müslim (418) ve Nesai (2/101-102) rivayet ettiler.

 

 

 

7258 (7)- Ubeydullah b. Abdillah der ki: Aişe (r.anha)'nin yanına girdim ve:

"Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalık dönemini anlatır mısın?" diye sordum. Aişe (r.anha): "Olur" deyip şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı ilerledi ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını zikretti. Aişe (r.anha)'den şu ifadeler geçmektedir: " ... Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işaret ederek yerinde kalmasını istedi. Onu tutanlara söyleyerek Ebu Bekr'in yanında oturttular. Ebu Bekr ayakta, oturarak namazı kılan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uyarak, cemaat de Ebu Bekr'e uyarak öğle namazını kıldılar. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı oturarak kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7259 (8)- Ubeydullah b. Abdillah der ki: Hz. Aişe (r.anha)'nin yanına girdim ve: "Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalık dönemini anlatır mısın?" diye sordum. Aişe (r.anha): "Olur" deyip şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı ilerleyince: "Cemaat namazı kıldı mı?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Hayır, seni bekliyorlar" dedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman leğende bana su koyun'' buyurdu. Dediğini yapıp leğende su getirdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yıkandıktan sonra ayağa kalkmak istedi, fakat düşüp baygınlık geçirdi. Kendine geldiğinde yine: ''Cemaat namazı kıldı mı?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Hayır, seni bekliyorlar" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman leğende bana su koyun'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yıkandıktan sonra ayağa kalkmak istedi, fakat yine düşüp baygınlık geçirdi.

İnsanlar da Mescid'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çıkıp yatsı namazını kıldırmasını bekliyorlardı. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'e cemaate namaz kıldırması için haber gönderdi. Ebu Bekr yufka yürekli birisiydi. Bu nedenle: "Ey Ömer! İnsanlara namazı sen kıldır" dedi. Ömer: "Sen buna daha fazla layıksın" dedi.

İşte o günlerde cemaate namazı Ebu Bekr kıldırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini biraz iyi hissedince biri Abbas olmak üzere iki kişinin kolları arasında öğle namazına çıktı. Ebu Bekr geldiğini görünce geri çekilmek istedi, ancak Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} işaret ederek yerinde kalmasını istedi. Onu tutanlara söyleyerek Ebu Bekr'in yanında oturttular. Ebu Bekr ayakta, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} de oturarak bu şekilde öğle namazını kıldılar.

 

Daha sonra İbn Abbas'ın yanına girdim ve: "Aişe (r.anha)'nin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in hastalığı döneminde bana anlattığı şeyi sana anlatayım mı?" dedim. İbn Abbas: "Anlat" deyince Aişe (r.anha)'nin bana dediklerinin aynısını ona aktardım. İbn Abbas bana anlatılan olayın hiçbir tarafına karşı çıkmadı. Sadece: "Abbas'ın yanında duran diğer adamın adını sana söyledi mi?" diye sordu. Ben: "Hayır!" dediğimde, İbn Abbas: "O kişi Ali'ydi" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Aynı hadisi İbn Ömer'in müsnedinde de buldum."

 

 

SONRAKİ