MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

20- iki Kişiyle de Cemaatin Olabilmesi

 

1. Ebu Umame (r.a.)

 

7260 (1) Ebu Umame bildiriyor: Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} tek başına namaz kılan bir adam görünce: ''Bu adamla birlikte namaz kılarak ona tasaddukta bulunacak kimse yok mu?'' buyurdu. Başka bir adam kalkıp onunla birlikte namaza durunca da Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Bu ikisi bir cemaattir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7857) rivayet etti.

Heysemi (2/45) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiştir. Hadisin bir kaç tariki vardır. Ancak hepsi de zayıftır."

 

 

 

7261 (2)- Velid b. Ebi Malik der ki: Adamın biri Mescid'e girip namaza durdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu adamla birlikte namaz kılarak ona tasaddukta bulunacak kimse yok mu?'' buyurunca bir adam kalkıp onunla birlikte namaza durdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ikisi bir cemaattir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (2181) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. Fakat Velld, sahabi değildir. Bu yüzden hadisin senedinde kopukluk vardır."

 

 

 

7262 (3)- Ahmed başka bir kanalla Ebu Umame'den aynısını bildiriyor ve sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu ikisi cemaattı'' buyurduğunu zikreder.

 

[Hasen]

 

 

 

2. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

7263 (1) Ebu Said bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına namaz kıldırdıktan sonra adamın biri namaz için geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu adamla namaz kılarak kim sevap almak ister?'' veya: ''Bu adamla birlikte namaz kılarak ona kim tasaddukta bulunur?'' buyurunca, adamın biri kalkıp onunla namaza durdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Darakutni (1/276) ve Beyhaki (3/69) rivayet ettiler.

Heysemi (2/46): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

7264 (2)- Ebu Said el-Hudri (r.a.) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına namaz kıldırdıktan sonra adamın biri namaz için Mescid'e geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu adamla birlikte namaz kılarak ona kim tasadduk eder?'' buyurunca, adamın biri kalkıp onunla namaza durdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7265 (3)- Ebu Said bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra namaz için gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu adamla birlikte namaz kılarak ona kim tasaddukta bulunur?'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7266 (4)- Ebu Said el- Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına öğle namazını kıldırdıktan sonra ashabından bir adam içeriye girdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey filan! Neden namaza gelmedin?'' diye sorunca adam niçin gelmediği yönünde mazeretini bildirdi. Sonra namaza durmak isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu adamla birlikte namaz kılarak ona kim tasaddukta bulunur?'' buyurdu. Bunun üzerine oradakilerden biri kalkıp adamla namaza durdu.

 

[-Sahihtir-]

 

7438 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ