MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

16- Namazı Uzatma Konusunda Muaz'ın Kıssası; Mazereti Olan Kişinin Namazı Cemaatten Ayrı Kılması

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

7216 (1) Enes b. Malik der ki: Muaz kabilesine namaz kıldırıyordu. Hurmalığını sulamak için gelen Haram da mescide girdi ve cemaatle namaz kılmak istedi. Ancak Muaz'ın namazı uzattığını görünce namazı aceleyle kıldı ve hurmaları sulamaya gitti. Muaz namazı bitirince ona: "Haram mescide girdi, ancak senin namazı uzattığını görünce namazı (kendi başına) aceleyle kıldı ve hurmalarını sulamaya gitti" dediler. Muaz da: "Münafık biriymiş! Hurmalarını sulamak için namazı aceleyle kılıp gidiyor" dedi. Haram bunu duyunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hurmalığımı sulamaya gelmiştim. Mescide girip cemaatle namaz kılmak istedim, ancak Muaz namazı uzatınca aceleyle kıldım ve hurmalığımı sulamaya gittim. Bundan dolayı Muaz benim münafık biri olduğumu söylemiş" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaz'a doğru döndü ve: ''Ey Muaz! Sen kargaşa mı çıkarmak istiyorsun! Fitne mi çıkaracaksın, Namazları fazla uzatma. A'la veya Şems veya buna benzer sureleri oku'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11610) ve Muhtare'de (2292) Diyau'l-Makdisı rivayet ettiler.

 

 

 

7217 (2)- Enes b. Malik der ki: Muaz kabilesine namaz kıldınyordu. Hurmalığını sulamak için gelen Haram da mescide girdi ve cemaatle namaz kılmak istedi. Ancak Muaz'ın namazı uzattığını görünce namazı aceleyle kıldı ve hurmaları sulamaya gitti. Muaz namazı bitirince ona: "Haram mescide girip çıktı" denildi

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

7218 (1) Cabir b. Abdillah el-Ensari der ki: Ensar'dan bir adam yanında su taşımak için kullandığı iki devesiyle henüz güneş batmışken geldi. Muaz akşam namazını kıldırıyordu. O da cemaate kaltıldı. Ama Muaz kıraatte Bakara veya Nisa Suresine -ki hangi süre olduğu konusunda tereddüt ravi Muharib'e aittir- başlayınca ayrılıp namazı tek başına kıldı ve mescidden çıktı. Sonradan bundan dolayı Muaz'ın, hakkında kötü laflar ettiğini duyunca bu durumu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Muaz'a şöyle buyurdu: "Ey Muaz! Fitne mi çıkarmak istiyorsun! Kargaşa mı çıkaracaksın ey Muaz! A'la veya Şems surelerini okusana! Zira arkanda yaşlılar, işi olan ve zayıf kişiler bulunuyor olabilir,''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (705) ve Nesai (2/97-98) rivayet ettiler.

 

 

 

7219 (2)- Cabir bildiriyor: Muaz arkadaşlarına sabah veya akşam namazını kıldırırken Bakara Suresi'ni okuyunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Fitne mi çıkaracaksın, Fitne mi çıkarmak istiyorsun!" diye çıkıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7220 (3)- Cabir bildiriyor: Muaz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldıktan sonra gelip kabilesine (veya: bize) namazı kıldırırdı. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını geç kıldırdı. Muaz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namazı kıldıktan sonra kabilesine namaz kıldırmaya gitti ve namazda Bakara Suresi'ni okudu. Adamın biri Muaz'ın bu sureyi okumaya başladığını görünce cemaatten ayrılıp namazı tek başına kıldı. Namaz sonrası adama: "Münafık oldun!" denilince, adam: "Hayır! Münafık olmadım!" dedi. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bizler arazilerimizi su taşıyarak suluyor ve kendimiz de çalışıyoruz. Ancak sulama sırası bizdeyken imam namazda Bakara Suresi'ni okumaya başladı" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey Muaz! Fıtne mi çıkaracaksın, Fıtne mi çıkarmak istiyorsun! Namazda şu şu sareleri oku'' buyurdu.

 

Ebu'z-Zübeyr rivayet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in A'la ile Leyl surelerini zikrettiğini söylemiştir. Süfyan der ki: "Bunu Amr'a söylediğimizde: "Sanırım bu iki sureyi zikretti" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (711, 6106), Müslim (465), Ebu Davud (600, 790) ve Nesai (2/102) rivayet ettiler.

 

 

 

7221 (4)- Cabir der ki: Muaz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namazı kıldıktan sonra dönüp kabilesine namazı kıldırırdı. Bir defasında Muaz bu şekilde yatsı namazını kıldırırken Bakara Suresi'ni okumaya başlayınca adamın biri cemaatten ayrıldı. Bundan dolayı Muaz adam hakkında konuşurdu. Bu durum Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaşınca Muaz'a: ''Fitneci! Fitneci! Fitneci!11 diye çıkıştı ve mufassal surelerin ortalarından iki süre okumasını söyledi." Amr der ki: "Bu iki sürenin ismini hatırlamıyorum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Bureyde el-Eslemi

 

7222- Bureyde anlatıyor: Muaz b. Cebel arkadaşlarına yatsı namazını kıldırırken Kamer Suresini okumaya başladı. Ancak bitirmeden adamın biri cemaatten ayrılıp namazı kendi başına kıldı ve çekip gitti. Muaz bu adama ağır laflar edince adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve bu konuda mazeretIerini ifade ederken: "Bir hurmalıkta çalışıyordum ve su sıramın geçmesinden korktum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaz'a: ''Şems Suresi ile benzeri uzunlukta sarelerden oku'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2708) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri SaMh'in ravileridirler."

4802 (2)'de geçmişti.

 

 

 

4. Selime Oğullarından Süleym

 

7223- Muaz b. Rifa'a el-Ensari bildiriyor: Selime oğullarından Süleym adında bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Gündüzleri çalışıp yorulmuş oluyoruz. Uyuduktan sonra da Muaz b. Cebel gelip namaza çağırıyor. Namazı da çok uzatıyor" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaz'a:

"Ey Muaz b. Cebel! Fitne çıkarma! Ya benimle birlikte namazı kılarsın veya kabilene namaz kıldımsan kısa tutarsın'' buyurdu. Sonra Süleym'e: "Ey Süleym! Kur'an'dan ne kadar biliyorsun?" diye sordu. Süleym: "Ben Allah'tan cenneti diler, cehennemden de O'na sığınırım. ValIahi ne senin, ne de Muaz'ın mırıltısını (dualarınızı) dahi yapamam" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim mmltım ile Muaz'ın mmltısı Allah'tan cenneti dileme ile cehennemden O'na sığınmadan başka bir şey midir ki" buyurdu ... Daha sonra Süleym: "İnşaallah yarın düşmanla karşı karşıya geldiğimizde göreceksiniz" dedi. O zamanlar müslümanlar Uhud savaşı için hazırlık yapıyorlardı. Süleym de bu savaşa katılanlardan ve şehit düşenlerden biriydi.

 

[-Sahihtir-]

 

5360 (3)'te geçmişti.

 

Heysemi (2371) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerden Muaz b. Rifa'a Seleme oğullarından olan adama yetişmemiştir. Çünkü o Uhud'da şehit olmuştu. Muaz ise tabiidir. Doğrusunu Allah bilir. Ahmed b. Hanbel'in ravileri güvenilir ravilerdir. Aynı hadisi Taberani de elMu'cemu'l-kebir'de yine Muaz b. Rifa'a kanalıyla "Seleme oğullarından bir adam  " diye başlayan bir ifadesiyle nakletmiştir."

 

 

SONRAKİ