MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

17- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Çocuk Ağlamasında Namazı Kısa Tutması; Genelde Namazlarının Kısa Olması

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

7224 (1) Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Namaza başladığımda uzun kılmaya niyetleniyorumı ama çocuğun ağlamasını duyunca (namazda olan) annesinin onun ağlamasına dayanamayacağını bildiğimden namazımı kısa tutuyorum.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, ezan 2/202 (709, 710), İbn Mace (989) ve Müslim, salat 1/343 (470) rivayet ettiler.

 

 

 

7225 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırırken namazda olan kadının çocuğunun ağlamasına dayanamayacağını bildiği için namazı kısa tutardı.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (988) ve İbn Huzeyme (1609) rivayet ettiler.

 

 

 

7226 (3)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda annesinin yanında olan çocuğun ağlamasını duyduğu zaman kısa surelerden okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7227 (4)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda iken çocuk ağlaması işitince namazı kısa tuttu. Biz bunun namazda olan annesinin çocuğa şefkati yüzünden olduğunu düşündük."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Bu kanalla Tirmizi (376) rivayet etti.

 

 

 

7228 (5)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda iken çocuk ağlaması işitince namazı kısa tuttu. Biz bunun annesinin çocuğa şefkati yüzünden olduğunu düşündük. Çünkü çocuğun annesinin namazda olduğunu biliyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7229 (6)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırırken bir çocuğun ağlama sesini işitti. Bunun üzerine namazı kısa tuttu. Biz namazı çocuk için kısa tuttuğunu düşündük, zira annesi de namazdaydı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7230 (7)- Enes b. Malik der ki: "Namazı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışında daha kısa ve daha tam kılan birinin arkasında kılmış değilim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldırırken arkadan çocuğun ağlama sesini işittiğinde annesinin aklı kalmasın diye namazı kısa tutardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7231 (8)- Enes b. Malik der ki: "Namazı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışında daha kısa ve daha tam kılan birinin arkasında kılmış değilim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldırırken arkadan çocuğun ağlama sesini işittiğinde annesini sıkıntı basmasın diye namazı kısa tutardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7232 (9)- Enes b. Malik bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kısa tuttu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Neden namazı kısa tuttun?" diye sorulunca: ''Bir çocuğun ağladığını duydum. Annesinin de bizimle namaz kıldığını düşündüm'' buyurdu. Hammad rivayetinde: '' ... Annesinin de bizimle namaz kıldığını düşündüm. Annesini çabucak yanına göndermek istedim'' ifadesi geçmiştir.

 

[Hasan]

 

Amın ekledi: "Yanımda başka bir yerde bu hadisi Ali b. Zeyd, Humeyd ve Sabit kanalıyla Enes b. MiJ.lik'ten rivayet etmiştir."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Ebu Katade

 

7233- Abdullah b. Ebi Katade'nin, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Namaza başladığımda uzun kılmaya niyetleniyorumı ama çocuğun ağlamasını duyunca (namazda olan) annesinin onun ağlamasına dayanamayacağını bildiğimden namazımı kısa tutuyorum.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (707, 868), Ebu Davud (789), İbn Mace (991) ve Nesai (2/95) rivayet ettiler.

 

 

 

3. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7234- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldırırken çocuk (ağlama) sesi işitince namazı kısa tuttu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Enes hadisinden Buhari, ezan 2/202 (707) ve Müslim, salat 1/343 (470) rivayet ettiler.

 

Heysemi (2383) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler."

 

 

SONRAKİ