MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

DEVAM: 13- imamlığa Layık Olanlar ve çocuğun imamlığı

 

4. Amr b. Seleme (r.a.)

 

7173 (1) Amr b. Seleme der ki: Yanımıza Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından kafileler geldiğinde onlara Kur'an okutur, dinlerdik. Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''lİçinizden Kur'an'ı en iyi okuyan kişi imam olsun'' buyurduğunu rivayet ederlerdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2319) der ki: "Bu hadisi Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in ravileri Sahih'in ravileridirler;"

 

 

 

 

7174 (2)- Amr b. Seleme, babasından bildiriyor: Bir heyet içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldik. Gitmek istediğimizde heyettekiler: "Ey Allah'ın Resulü! Bize kim imamlık yapsın?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an ezberi en fazla olan kişi imammız olsun'' buyurdu. İçlerinde de Kur'an ezberi en fazla olan kişi bendim. Bunun üzerine henüz çocuk denecek yaşta olmama rağmen bana imamlık yaptırırlardı. İzar olarak küçük bir hırka ile onlara imamlık yapardım, Sonrasında bugüne kadar Cerm kabilesinden her topluluğa imamlığı ben yaptım, cenaze namazlarını ben kıldırdım,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud (587) rivayet etti.

 

 

 

7175 (3)- Amr b. Seleme der ki: Yanımıza Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından kafileler geldiğinde onlara Kur'an okutup dinlerdik. Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İçinizden Kur'an'ı en iyi okuyan kişi imam olsun" buyurduğunu naklederlerdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7176 (4)- Amr b. Seleme anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından dönen kafilelerin yanlarında oturur ve Kur'an okumalarını dinlerdik. Bu şekilde Kur'an'dan birçok yeri ezberledim. İnsanlar da müslüman olduklarını açıklamak ıçın Mekke'nin fethedilmesini bekliyorlardı. Mekke de fethedilince her kabile kendi elçisini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e göndermeye başladı. Her gelen elçi de: "Ey Allah'ın Resulü! Ben filan kabilenin elçisiyim ve müslüman olduklarını bildirmeye geldim" diyordu. Babam da kabilesinin müslüman olduğunu bildirmek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitmişti. Kabilesine döndükten sonra da: "Nebi (s.a.v.); ''Kur'an'ı en çok bileniniz sizlere imamlık yapsın'' buyurdu" dedi. Ancak baktıklarında içlerinde Kur'an'ı en çok bilen ben çıktım ve benden daha fazla Kur'an bilen başkasını bulamadılar. Bunun üzerine henüz çocuk yaşta olmama rağmen imam olarak beni öne geçirdiler. Üzerimde ise kısa bir cübbe vardı ve rüku veya secdeye gittiğimde edeb yerim görünüyordu. Namaz sonrası yaşlı bir kadın: "İmamınızın edeb yerini örtün de görmeyelim" deyince bana bir gömlek biçtiler. Bu gömleğe çok sevindim.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1512) rivayet etti.

 

 

 

7177 (5)- Amr b. Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından dönen insanlar yanımıza uğruyorlardı. Onlardan öğrendiklerimle henüz küçük yaşta Kur'an'dan pekçok yeri ezberledim. Babam kabilesinin müslüman olduğunu bildirmek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittiğinde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kur'an'ı en çok bileniniz sizlere imamlık yapsın'' buyurdu. Baktıklarında içlerinde Kur'an'ı en çok bilen ben çıktım ... Kadının biri: "İmamınızın edeb yerini örtün!" deyince bana bir cübbe satın aldılar. Bu cübbeye sevindiğim kadar hiçbir şeye sevinmemiştim.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7178 (6)- Amr b. Seleme der ki: Yanımıza Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından kafileler geldiğinde onlara Kur'an okutup dinlerdik. Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İçinizden Kur'an'ı en iyi okuyan kişi imam olsun'' buyurduğunu rivayet ederlerdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7179 (7)- Amr b. Seleme el-Cermi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düşmanlarına karşı muzaffer olunca babam ile kabilemizden bir grup heyet olarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittiler. Orada Kur'an öğrenip işlerini gördüler. Sonra: "Bize namazı kim kıldırsın?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İçinizden Kur'an ezberi en fazla olan kişi kabilesine imamlık yapsın'' buyurdu. Kabile içinde araştırınca da Kur'an ezberi benden fazla olan başka birini bulamadılar. Bunun üzerine namazı kıldırmak için beni öne geçirdiler. Henüz çocuk yaşta üzerimde küçük bir izarla onlara namazı kıldırdım. O zamandan bugüne kadar da Cerm kabilesinden gördüğüm her topluluğa namazı ben kıldırdım.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ