MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

5- Kadınların Gece Vakti Cemaat Namazına Katılmalarına izin Verilmesi

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

7094 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın kadın kullarını (namaz için) mescidlere gitmekten alıkoymayın. Ancak koku sürmeden gitsinIer'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari, ezan (2/7), Müslim, salat 1/327 (442), Ebu Davud, salat 11155 (565), İbn Mace, mukaddime 118 (16), İbn Huzeyme 3/90 (1679) ve İbn Hibban (s. 102, no: 326) rivayet ettiler.

 

 

 

7095 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın kadın kullarını (namaz için) mescidlere gitmekten alıkoymayın. Ancak koku sürmeden gitsinIer'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7096 (3)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın kadın kullarını (namaz için) mescidlere gitmekten alıkoymayın. Ancak koku sürmeden gitsinIer'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Zeyd b. Halid el-Cüheni (r.a.)

 

7097 (1) Zeyd b. Halid el-Cüheni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın kadın kullarını (namaz için) mescidlere gitmekten alıkoymayın. Ancak ko ku sürmeden gitsinIer'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemt (2098) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve e/-Mu'cemu'l-kehir'de Taberani rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

7098 (2)- Zeyd b. Halid el-Cuheni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın kadın kullarını (namaz için) mescidlere gitmekten alıkoymayın. Ancak koku sürmeden gitsinIer'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

4. Hz. Aişe (r.anha)

 

7099 (1) Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın kadın kullarını (namaz için) mescidlere gitmekten alıkoymayın. Ancak koku sürmeden gitsinIer'' buyurdu. Ancak kadınların bugünkü hallerini görseydi mescidlere gitmelerine engel olurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari, cumu'a 2/382 (900) ve Müslim 1/326 (442) rivayet ettiler.

 

 

 

7100 (2)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Bugün kadınlarda gördüğümüz şeyleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de görseydi İsrail oğullarının kadınlarının alıkonulduğu gibi onların da mescidlere gitmesine Musaade etmezdi."

 

Yahya der ki: Amre'ye: "İsrail oğulları kadınlarının mescidlere gitmesi yasaklandı mı ki?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7101 (3)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Bugün kadınların yaptığı şeyleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de görseydi İsrail oğullarının kadınlarının alıkonulduğu gibi onların da mescidlere gitmesine Musaade etmezdi." Yahya der ki: Amre'ye: "İsrail oğulları kadınlarının mescidlere gitmesi yasaklandı mı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7102 (4)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Bugün kadınların yaptığı şeyleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de görseydi İsrail oğullarının kadınlarının alıkonulduğu gibi onların da mescidlere gitmesine Musaade etmezdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7103 (5)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınların bugünkü hallerini görseydi mescidlere gitmesine engelolur veya haram kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (5112) rivayet etti.

 

 

 

5. Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

7104- Salim b. Abdillah der ki: Ömer b. el-Hattab kıskanç birisiydi. Namaza çıktığı zaman karısı Atike binti Zeyd de peşinden çıkardı. Ömer onun Mescid'e çıkmasından hoşlanmaz, ama gitmesine de engel olmak istemezdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de: "Kadınlarınız mescidlere gitmek için sizlerden izin istediği zaman onlara izin verin'' buyurduğunu rivayet ederdi.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ