MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

6- Fitne Endişesi Varken Kadınların Mescidlere Gitmesine Engel Olmak; Kadınların Namazı Evlerinde Kılmasının Fazileti

 

1. Ebu Humeyd es-Saidi

 

7105- Abdullah bin es-Suveyd el-Ensai bildiriyor: Halam ve Ebu Humeyd es-Saidi'nin karısı olan Ümmü Humeyd Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. ''Ey Allah'ın Resulü! Seninle beraber namaz kılmayı seviyorum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Benimle namaz kılmayı sevdiğini biliyorum. Ama evinin içinde kıldığın namaz evin önünde kıldığın namazdanı evin önünde kıldığın namaz avluda kıldığın namazdan, avluda kıldığın namaz kavminin mescidinde kıldığın namazdanı kavminin mescidinde kıldığın namaz da benim Mescid'imde kıldığın namazdan daha hayırlıdır. '' Bunun üzerine halam evinin kuytu bir köşesinde kendisine bir namazgah yaptırdı ve Allah'a kavuşana kadar namazlarını orada kıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. İbn Huzeyme 3/94 (1689) rivayet etti.

Heysemi (2/33, 34) der ki: "Abdullah b. Suveyd dışında ravileri Sahih'in ravileridir. Abdullah'ı da İbn Hibban güvenilir bulmuştur."

 

 

 

2. Ümmü Seleme (r.anha)

 

7106 (1) Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlar için en hayırlı mescid evlerinin içidir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. İbn Huzeyme 3/92 (1683), Ebu Ya'la 12/454 (7025), Hakim (1/209) ve Beyhaki (3/131) rivayet ettiler.

 

 

 

7107 (2)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlar için en hayırlı mescid evlerinin içidir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ