MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

5- Kadınların Gece Vakti Cemaat Namazına Katılmalarına izin Verilmesi

 

1. İbni Ömer (r.a.)

 

7073 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birinizin karısı Mescid'e gitmek için izin istediği zaman ona engel olmasın'' buyurdu. Ömer b. el-Hattab'ın da karısı namazları Mescid'de kılardı. Ömer ona: "Bu konuda benim isteğimi biliyorsun" deyince, karısı: "Vallahi bana gitme demedikçe ben gitmekten geri durmam" karşılığını verdi. Ömer suikasta uğradığında da karısı Mescid'deydi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/291) ve Müslim (1/219) rivayet ettiler.

 

 

 

7074 (2)- Salim'in, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birinizin karısı mescide gitmek için izin istediği zaman ona engel olmasın'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (5238), Müslim (442) ve Nesai (2/42) rivayet ettiler.

 

 

 

7075 (3)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Alfah’ın kadın kullarını mescidlerinden alıkoymayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta da (1/202, 203), Buhari (2/318, 319) ve Müslim (1/129) rivayet ettiler.

 

 

 

7076 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allah'ın kadın kullarının Mescid'e gelmesine'' veya: "Mescid'de namaz kılmasına engel olmayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7077 (5)- Mücahid bildiriyor: Abdullah b. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişi, karısının namaz için mescidlere gitmesine engel olmasın'' buyurduğunu söyledi. Oğullarından biri: "Ama biz gitmelerine izin vermeyiz" deyince, İbn Ömer: "Ben sana bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadis aktarırken sen bana bunu mu söylüyorsun!" karşılığını verdi ve ölene kadar o oğluyla konuşmadı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Mücahid'den Buhari (899) ve Müslim (1/129) rivayet ettiler.

 

 

 

7078 (6)- Mücahid bildiriyor: İbn Ömer, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kadınlarınızın mescidlere gitmesine engelolmayın'' buyurduğunu söyledi. Oğullarından Salim veya bir başkası: "ValIahi onlara izin vererek bunu kötüye kullanmalarına Musaade etmeyiz" deyince, İbn Ömer onun göğsüne vurdu ve: "Ben sana bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadis aktarırken sen bana bunu mu söylüyorsun!" diye çıkıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/129) rivayet etti.

 

 

 

7079 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlarınızın mescidlere gitmesine engelolmayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7080 (8)- Mücahid bildiriyor: İbn Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kadınlarınızın gece (namaz için) mescidlere gitmesine izin verin'' buyurduğunu söyledi. Oğullarından biri: "ValIahi onlara izin vererek bunu kötüye kullanmalarına Musaade etmeyiz" deyince, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle buyurdu dediğimi işittiğin halde sen hayır mı diyorsun!" diye çıkıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Bu kanalla Tirmizi (570) ve Ebu Davud (568) rivayet ettiler.

 

 

 

7081 (9)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kadınlarınız mescidlere gitmek için sizlerden izin istediği zaman onlara izin verin'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7082 (10)- Habib b. Ebi Sabit bildiriyor: İbn Ömer, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Evleri kendileri için daha hayırlı olsa da kadınlarınızın mescidlere gitmesine engelolmayın'' buyurduğunu söyledi. Oğullarından biri: "Hayır! ValIahi biz gitmelerine engelolacağız!" deyince, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle buyurdu dediğimi işittiğin halde sen bunu mu diyorsun!" diye çıkıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7083 (11)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evleri kendileri için daha hayırlı olsa da kadınlarınızın mescidlere gitmesine engelolmayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7084 (12)- Bilal b. Abdillah b. Ömer b. el-Hattab bildiriyor: Babam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Sizden izin istedikleri zaman kadınlarınızın mescidlerden olan nasiplerine (namaz için mescidlere gitmelerine) engelolmayın'' buyurduğunu söyledi. Ona: "Vallahi gitmelerine musaade etmeyiz!" dediğimde, babam: "Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle buyurdu derken sen musaade etmeyeceğini mi söylüyorsun!" diye çıkıştı.!

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/129) rivayet etti.

 

 

 

7085 (13)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kadınlarınızın koku sürmeden gece vakti mescidlere gitmelerine izin verin'' buyurmuştur. Süfyan der ki: IlKoku sürmeden" ifadesini ravi Leys zikretmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/32, 33) zikretmiş ve Ahmed, Bezzar ile Taberanl'yi kaynak göstermiştir.

 

 

 

7086 (14)- Mücahid bildiriyor: Abdullah b. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kadınlarınızın gece (namaz için) mescidlere gitmesine izin verin'' buyurduğunu söyledi. Oğullarından biri: "Vallahi onlara izin vererek bunu kötüye kullanmalarına musaade etmeyiz" deyince, İbn Ömer onu azarladı ve: "Yazıklar olsun sana! Ben sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle buyurdu dediğim halde sen "yapmam" diyorsun!" diye çıkıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7087 (15)- Salim b. Abdillah bildiriyor: Abdullah b. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Sizden izin istedikleri zaman kadınlarınızın mescidlere gitmelerine engelolmayın'' buyurduğunu söyledi. (Oğlu) Bilal b. Abdillah: "Vallahi gitmelerine musaade etmeyiz!" dediğinde, Abdullah ona doğru dönüp ağır laflar etti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/129) rivayet etti.

 

 

 

7088 (16)- Mücahid bildiriyor: Abdullah b. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kadınlarınızın gece (namaz için) mescidlere gitmesine izin verin'' buyurduğunu söyledi. Oğullarından biri: "ValIahi onlara izin vererek bunu kötüye kullanmalarına Musaade etmeyiz" deyince, İbn Ömer onu azarladı ve: "Allah seni bildiği gibi yapsın emi! Ben sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle buyurdu dediğim halde sen ''Musaade etmeyiz'' diyorsun!" diye çıkıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7089 (17)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kadınlarınız mescidlere gitmek için sizlerden izin istediği zaman onlara izin verin'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (865) rivayet etti.

 

 

 

7090 (18)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlarınız mescidlere gitmek için sizlerden izin istediği zaman onlara izin verin'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7091 (19)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allah'ın kadın kullarının mescidlerde namaz kılmalarına engelolmayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7092 (20)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlarınız mescidlere gitmek için sizlerden izin istediği zaman onlara izin verin'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7093 (21)- Mücahid bildiriyor: İbn Ömer, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kadınlarınızın gece (namaz için) mescidlere gitmesine izin verin'' buyurduğunu söyledi. Oğullarından biri: "ValIahi onlara izin vererek bunu kötüye kullanmalarına Musaade etmeyiz" deyince, İbn Ömer ona: "Allah seni bildiği gibi yapsın emi! Ben sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle buyurdu dediğim halde sen hayır mı diyorsun!" diye çıkıştı. "Leys'in rivayetinde: ''Ama koku sürünmeden gitsinIerli ifadesiyle geçer."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Abdurrezzak (5108) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ