MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

16- Düşmandan Yana Korku ve Yağmur Olmamasına Rağmen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Medine'de Namazları Cem etmesi

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

6944 (1) Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de herhangi bir (düşmandan yana) korku veya yağmur olmamasına rağmen öğle ve ikindi namazları ile akşam ve yatsı namazlarını cemederek kıldı" dedi. İbn Abbas'a: "Neden öyle bir şey yaptı?" diye sorulunca: "Ümmetine bu yönde sıkıntı vermemek için" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Malik, Muvatta'da (1/161) ve Müslim (1/196) rivayet ettiler.

 

 

 

6945 (2)- Abdullah b. Şakik anlatıyor: Bir gün İbn Abbas bizlere bir hutbe verdi. Hutbeyi güneş batıp da yıldızlar görünene kadar uzattı. İnsanlar da ona: "Namaz! Namaz!" diye seslenmeye başladılar. Cemaatin içinde Temim oğullarından bir adam vardı. O da: "Namaz! Namaz!" diye söylenmeye başlayınca, İbn Abbas kızdı ve: "Bu yöndeki sünneti bana mı öğreteceksiniz! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öğle ve ikindi namazları ile akşam ve yatsı namazlarını cemederek kıldığına şahit oldum" dedi. Bu konuda içimde bir şüphe oluştu. Ebu Hureyre (r.a.) ile karşılaştığımda ona bu konuyu sordum. Ebu Hureyre (r.a.) de bu konuda İbn Abbas'ı onayladı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/197) rivayet etti.

 

 

 

6946 (3)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de herhangi bir korku veya yağmur olmamasına rağmen öğle ile ikindi namazlarını cemederek kıldı" dedi. İbn Abbas'a: "Neden öyle bir şey yaptı?" diye sorduğumda: "Ümmetine bu yönde sıkıntı vermemek için" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6947 (4)- Tev'eme'nin azatlısı Salih bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Medine'de) herhangi bir korku veya yağmur olmamasına rağmen öğle ve ikindi namazları ile akşam ve yatsı namazlarını cemederek kıldı" dedi. Ona: "Ey İbn Abbas! Neden öyle bir şey yaptı?" diye sorulunca: "Ümmetine kolaylık sağlamak için" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (1/160) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10803) rivayet ettiler.

 

 

 

6948 (5)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Nebiimizle {Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte cemederek sekiz rekat (öğle ve ikindi namazlarını) ve yedi rekat (akşam ve yatsı namazlarını) kıldım" dedi. Ona: "Neden öyle bir şey yaptı?" diye sorduğumda, İbn Abbas:

"Ümmetine bu yönde sıkıntı vermemek için" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6949 (6)- Abdullah b. Şakik bildiriyor: Adamın biri kalkıp (hutbe veren) İbn Abbas'a: "Namaz!" dedi. İbn Abbas adama herhangi bir karşılık vermedi. Adam bir daha: "Namaz!" deyince, İbn Abbas: "Namazı bana sen mi öğreteceksin!" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte -veya Muaz rivayetinde: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında- iki namazı cemederek kılardık."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6950 (7)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de herhangi bir korku veya yağmur olmamasına rağmen öğle ve ikindi namazları ile akşam ve yatsı namazlarını cemederek kıldı" dedi. İbn Abbas'a: "Neden öyle bir şey yaptı?" diye sorulunca: "Ümmetine bu yönde sıkıntı vermemek için" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6951 (8)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mukimken de, yolculuktayken de öğle ve ikindi namazları ile akşam ve yatsı namazlarını cemederek kılardı." 

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6952 (9)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemederek sekiz rekat (öğle ve ikindi namazlarını) ve yedi rekat (akşam ve yatsı namazlarını) kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (562) rivayet etti.

 

 

 

6953 (10)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de, yolcu değilken ve mukimken (cemederek) sekiz rekat (öğle ve ikindi namazlarını) ve yedi rekat (akşam ve yatsı namazlarını) kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6954 (11)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemederek sekiz rekat (öğle ve ikindi namazlarını) ve yedi rekat (akşam ve yatsı namazlarını) kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6955 (12)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında cemederek sekiz rekat (öğle ve ikindi namazlarını) ve yedi rekat (akşam ve yatsı namazlarını) kıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6956 (13)- Cabir b. Zeyd, İbn Abbas'tan bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında cemederek sekiz rekat (öğle ve ikindi namazlarını) ve yedi rekat (akşam ve yatsı namazlarını) kıldım." Amr der ki: Cabir b. Zeyd'e: "Ey Ebu'ş-Şa'sa! Sanırım öğle namazını geciktirip ikindi namazıyla birlikte ikindinin ilk vaktinde, akşam namazını da geciktirip yatsı namazıyla birlikte yatsının ilk vaktinde kıldı" dediğimde, Cabir: "Ben de öyle olduğunu zannediyorum" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (543, 1174), Müslim (705, 1178), Ebu Davud (1214) ve Nesai (1/286) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ