MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

17- Yolculukta Nafile Namazının Kılındığına Dair Rivayetler

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

6957- Usame b. Zeyd (el-Leysl) der ki: Tavus'a yolculukta nafile namaz kılma konusunu sordum. Hasan b. Müslim b. Yennak da orada oturmuştu. Bu sorum üzerine Hasan b. Müslim, Tavus'un da işiteceği bir şekilde şöyle dedi: "Tavus'un bize bildirdiğine göre İbn Abbas şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mukimken de, yolculuktayken de namazın farz olduğunu bildirdi. Bundan dolayı mukimken nasıl farz namazın öncesi ve sonrasında nafile namaz kılıyorsan yolculukta da kıl."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

6958- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hem mukımken, hem de yolculukta namaz kıldım. Mukımken öğle namazının dört rekat farzını kıldıktan sonra iki rekat nafile namaz kıldı. İkindi namazının dört rekat farzını kıldıktan sonra ardından nafile namaz kılmadı. Akşam namazının üç rekat farzını kıldıktan sonra iki rekat nafile namaz kıldı. Yatsı namazının da dört rekat farzını kıldıktan sonra iki rekat nafile namaz kıldı. Yolculukta öğle namazını iki rekat olarak kıldıktan sonra iki rekat nafile namaz kıldı. İkindi namazını iki rekat olarak kıldıktan sonra ardından nafile namaz kılmadı. Akşam namazını üç rekat olarak kıldıktan sonra iki rekat nafile namaz kıldı. Yatsı namazını iki rekat olarak kıldıktan sonra iki rekat nafile namaz kıldı."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Bir bölümünü Tirmizi (1/386) rivayet etti.

5875 (7)' de geçmişti.

 

 

 

3. Bera b. Azib

 

6959- Bera b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte on sekiz yolculuğa katıldım. Öğle namazından önce kıldığı iki rekat nafile namazı bıraktığını hiç görmedim."

 

5893 (1)'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ