MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 15- Müzdelife'de iki Namazı Bir Ezan ve Kametle Cemederek Kılmak; Arada Nafile Namaz Kılmamak

 

4. Usame b. Zeyd (r.a.)

 

6937 (1) Kureyb bildiriyor: Usame b. Zeyd'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin terkine bindiğiniz akşam (namaz konusunda) ne yaptığınızı bana anlat" dediğimde, Usame şöyle anlattı: İnsanların akşam namazını kılmak için her zaman develerini çök türdükleri Şi'b'e geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesini çöktürdü. Orada küçük abdestini bozdu. Sonra su isteyip abdest aldı. Abdestinde fazla su kullanmadı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Namazı kılalım" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İleride kılacağız'' buyurdu. Sonra bineğine binip Müzdelife'ye vardı. Orada akşam namazını kıldırdı. İnsanlar develerini çöktürdü, ancak henüz yüklerini indirmeden yatsıyı kıldırdı. Sonrasında da insanlar yüklerini indirdiler. 

 

Ona: "Peki sabah ne yaptınız?" diye sorduğumda, Usame: "FadI b. Abbas'ı bineğinin arkasına bindirdi. Ben ise Kureyş'ten önden gidenlerle birlikte yaya olarak gittim" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari 1/240 (39), Müslim, hac 2/935 (1280), Nesai, menasik (5/260) ve İbn Mace (2/1005) rivayet ettiler.

 

 

 

6938 (2)- İbn Abbas, Usame b. Zeyd'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan dönüşte beni bineğinin arkasına / terkine bindirdi, Şi'b'e geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesini çöktürdü, Orada küçük abdestini bozdu. Sonra su isteyip abdest aldı. Abdestinde fazla su kullanmadı. Ona: "Namazı kılalım" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İleride kılacağız" buyurdu. Sonra bineğine binip Müzdelife'ye geldi. Orada akşam namazını kıldırdı. İnsanlar develerini çöktürüp yüklerinin indirdiler. Yükünün indirmede Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ben de yardımcı oldum. Sonra yatsıyı kıldırdı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6939 (3)- Usame b. Zeyd der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'de akşam ile yatsı namazını cemederek kıldı.

 

11981 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6940 (4)- İbn Abbas, Usame b. Zeyd'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan dönüşte beni bineğinin arkasına bindirdi. Şi'b'e geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) küçük abdestini bozdu. Sonra su isteyip abdest aldı. Akşam namazını kılmadan da bineğine binip yola devam etti."

 

[Hasen]

 

 

 

6941 (5)- Kureyb, Usame b. Zeyd'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan Müzdelife'ye doğru yola çıktı. Şi'b'e geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesinden inip küçük abdestini bozdu. Sonra su isteyip abdest aldı. Abdestinde fazla su kullanmadı. Ona: "Namazı kılalım" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İleride kılacağız'' buyurdu. Sonra bineğine binip Müzdelife'ye vardı. Orada devesinden inip güzelce abdest aldı. Kamet getirilince de akşam namazını kıldırdı. Sonra oradakilerden her biri konaklayacağı yerde devesini çöktürdükten sonra bir daha kamet getirildi ve yatsı namazını kıldırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam ile yatsı namazı arasında nafile namaz kılmadı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (139, 1672), Müslim (s. 934:276), Ebu Davud (1925) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra da (4029) rivayet ettiler.

 

 

 

6942 (6)- Usame b. Zeyd bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan Müzdelife'ye dönüşe geçip de halife ve valilerin mola verdiği geçide gelince inip küçük abdestini bozdu. Abdest için ona su getirdiğimde suyu ne az, ne de fazla kullanmadan abdestini aldı. Sonrasında bineğine bindi. Ona: "Ey Allah'ın Resulül Namaz?" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İleride kılacağız'' karşılığını verdi. Müzdelife'ye vardığında akşam namazını kıldırdı. İnsanlar henüz yüklerini indirmeden bir daha kamet getirilip yatsı namazını kıldırdı. 

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6943 (7)- Usame der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Arafat'tan dönüşe geçtik. Şi'b'e geldiğimizde ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder. Sevri ise "Şi'b" yerine "geçit" ifadesini kullanır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ