MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

15- Müzdelife'de iki Namazı Bir Ezan ve Kametle Cemederek Kılmak; Arada Nafile Namaz Kılmamak

 

1. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

6909 (1) Abdurrahman b. Yezid der ki: Müzdelife'de Abdullah b. Mes'ud ile beraberdim. Abdullah akşam ile yatsı namazını her birini bir ezan ve bir kamet ile cemederek kıldı. İkisi arasında da akşam yemeğini yedi. Sabah namazını da şafak sökünce veya bazısı şafağın söktüğünü bazıları da sökmediğini söyleyebilecek bir zamanda kıldı. Sabah namazını kıldıktan sonra da dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu iki namaz (akşam ile sabah namazı) bu mekanda (Müzdelifelde) vakitleri dışında da kılınabilirler. Zira insanlar buraya karanlık çöktüğü zaman (yatsı vakti) ulaşıyorlar. Sabah namazı da bu vakitte kılınır. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6910 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namazı kendi vakti dışında asla kılmış değildir. Sadece akşam ile yatsı namazlarını Müzdelife'de cemederek kıldı. Sabah namazını da kendi vakti dışında kıldı." İbn Numeyr bunu: "Akşam ile yatsı namazını Müzdelife'de cemederek kıldı" lafzıyla aktardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (2/457) rivayet etti.

 

 

 

6911 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namazı kendi vakti dışında asla kılmış değildir. Sadece akşam ile yatsı namazlarını Müzdelife'de cemederek kıldı. Sabah namazını da kendi vakti dışında kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6912( 4)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

6913 (5)- Abdurrahman b. Yezid anlatıyor: İbn Mes'ud ile birlikte Arafat'tan dönüşe geçtik. Müzdelife'ye ulaştığımızda Abdullah akşam ile yatsı namazını her birini bir ezan ve bir kamet ile cemederek kıldı. İkisi arasında da akşam yemeğini yedi. Sonra uyudu. Biri: "Şafak söktü" deyince de kalkıp sabah namazını kıldı. Sonra da dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu iki namaz (akşam ile sabah namazı) bu mekanda (Müzdelife'de) vakitleri dışında da kılınabilirler. Zira insanlar buraya karanlık çöktüğü zaman (yatsı vakti) ulaşıyorlar. Sabah namazı da bu vakitte kılınır. '' Ortalık iyice aydınlanınca da: "Şayet müminlerin emiri (Osman) şinıdi buradan ayrılırsa doğrusunu yapmış olur" dedi. Abdullah henüz sözlerinin bitirmişti ki Osman Müzdelife'den dönüşe geçti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6914 (6)- Abdurrahman b. Yezid anlatıyor: "Abdullah b. Mes'ud hacca gidince Alkame onun yanından ayrılmamamı söyledi. Ben de yanında kaldım ... " Ravi sözkonusu olayı (bir önceki hadiste olduğu gibi) zikrettikten sonra şöyle devam etti: "Şafak söktüğü zaman bana: "Kamet getir" dedi. Ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Daha önce bu vakitte namaz kıldığını hiç görmedim" dediğimde, Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu mekanda böylesi bir vakitte ve böylesi bir günde sadece bu namazı kılardı" cevabını verdi ve şöyle devam etti: "İki namaz (akşam ile sabah namazı) bu mekanda (Müzdelife'de) vakitleri dışında da kılınabilirler. Bunlardan biri akşam namazıdır ki insanlar buraya akşam namazı vaktinden sonra ulaşıyorlar. Diğeri de sabah namazıdır ki şafak söktüğü zaman kılınır. Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yaptığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1675) rivayet etti.

 

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

6915 (1) Said b. Cübeyr der ki: Arafat'tan Müzdelife'ye giderken İbn Ömer'in yanındaydım. Müzdelife'ye geldiği zaman akşam ile yatsı namazını birlikte kıldı. Namazı bitirince de: "Bu mekanda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim yaptığım gibi yaptı" dedi. Akşam namazını kıldırdıktan sonra: "Namaza!" dedi ve iki rekat daha (yatsıyı) kıldırdı. Sonra: "Bu mekanda Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize aynısını yapmı ştır" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

11979 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6916 (2)- Abdullah b. Malik bildiriyor: İbn Ömer, Müzdelife'de bize akşam ile yatsı namazını tek bir kametle cemederek kıldırdı. Ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Bu namaz da ne oluyor?" diye sorduğumda: "Ben de bu namazı bu mekanda tek bir kametle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kıldım" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (887) ve Ebu Davud (1930) rivayet ettiler.

 

 

 

6917 (3)- Abdullah b. Malik bildiriyor: İbn Ömer'le akşam namazını üç, yatsı namazını da iki rekat olarak tek bir kametle kıldım. Malik b. Halid el-Harisi ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Bu namaz da ne oluyor?" diye sorduğunda: "Ben de bu namazı bu mekanda tek bir kametle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kıldım" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6918 (4)- Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'de akşam ile yatsı namazlarını cemederek ve tek bir kametle kıldı. Arada veya birinden sonra nafile namaz kılmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1673), Ebu Davud (1928), Nesai (2/16) ve İbn Mace (3021) rivayet ettiler.

 

 

 

6919 (5)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'de akşam ile yatsı namazlarını cemederek kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6920 (6)- Seleme b. Kuheyl bildiriyor: Said b. Cübeyr, Müzdelife'de akşam ile yatsı namazını bir kametle kıldı. Sonra İbn Ömer'in de bu şekilde namazı kıldığını, İbn Ömer'in ayrıca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de böyle yaptığını bildirdiğini söyledi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (2/88:288) ve Nesai (2/16) rivayet ettiler.

 

 

 

6921 (7)- Abdullah b. Malik el-Hemdani anlatıyor: İbn Ömer'le birlikte Müzdelife'de namaz kıldım. İbn Ömer kamet getirip akşam namazını üç rekat olarak kıldırdı. Ardından aynı kametle yatsı namazını iki rekat olarak kıldırdı. Halid b. Malik ona neden öyle yaptığını sorunca, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu mekanda aynı şeyi yaptığını gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6922 (8)- Seleme b. Kuheyl bildiriyor: "Said b. Cübeyr'in Müzdelife'de namaz kıldırmasına şahit oldum. Kamet getirdikten sonra akşam namazını üç rekat olarak kıldırdı. Ardından yatsı namazını iki rekat olarak kıldırdı. Sonra Abdullah b. Ömer'in orada (Müzdelife'de) bu şekilde namazı kıldığını, İbn Ömer'in ayrıca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de bu mekanda böyle yaptığını bildirdiğini söyledi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6923 (9)- Hakem bildiriyor: Said b. Cübeyr'in Müzdelife'de namazına şalıit oldum. Önce kamet getirdi. -Ravi der ki: Sanırım ezan da okudu. - Sonra akşam namazını üç rekiH olarak kıldırdı. Selam verdikten sonra yatsı namazını iki rekat olarak kıldırdı. Sonra şöyle dedi: "İbn Ömer de burada namazı bu şekilde kıldırdı ve: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de burada namazı bu şekilde kıldırdı'' dedi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6924 (10)- Abdullah b. Malik der ki: İbn Ömer'le birlikte Müzdelife'de namaz kıldım. İbn Ömer kamet getirip akşam namazını üç rekat olarak kıldırdı. Ardından aynı kametle yatsı namazını iki rekat olarak kıldırdı. Halid b. Malik ona neden öyle yaptığını sorunca, İbn Ömer: "Resulullah  (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu mekanda aynı şeyi yaptığını gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6925 (11)- Salim b. Abdillalı, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'de akşam ile yatsı namazlarını cemederek kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6926 (12)- Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Müzdelife'de akşam ile yatsı namazlarını tek bir kametle cemederek kıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6927 (13)- Said b. Cübeyr der ki: Arafat'tan Müzdelife'ye giderken İbn Ömer'le birlikteydik, Müzdelife'ye geldiği zaman bize akşam namazını kıldırdı. Namazdan sonra bir daha: "Namazal" dedi ve iki rekat daha (yatsıyı) kıldırdı. Sonra: "Bu mekanda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de benim yaptığımı yaptı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Tirmizi (2/101), Ebu Davud (2/136, 137) ve Müslim (1/365) rivayet ettiler.

 

 

 

6928 (14)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'de akşam ile yatsı namazını cemederek kıldı. Akşam namazını üç rekat, yatsı namazını da iki rekat olarak ve tek kametle kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6929 (15)- Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer (Müzdelife'de) akşam ile yatsı namazını cemederek tek bir kametle kıldı ve: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu mekanda namazı bu şekilde bize kıldırdı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6930 (16)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan Müzdelife'ye geldiği zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Ebu Eyyub el-Ensari

 

6931 (1) Ebu Eyyub bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'de akşam ile yatsı namazını cemederek kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Darimi (1883), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (3669) ve Tahavi, Şerh meani'lasar'da (2/231) rivayet ettiler.

 

 

 

6932 (2)- Ebu Eyyub bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'de iki namazı (akşam ile yatsı namazını) cemederek kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

11978 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6933 (3)- Ebu Eyyub der ki: "Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Müzdelife'de akşam ile yatsı namazını cemederek kıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6934 (4)- Ebu Eyyub el-Ensari bildiriyor: "Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Müzdelife'de akşam ile yatsı namazını cemederek kıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6935 (5)- Ebu Eyyub el-Ensari der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'de akşam ile yatsı namazını cemederek kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6936 (6)- Ebu Eyyub el-Ensari bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Müzdelife'de) akşam ile yatsı namazını bir kametle (cemederek) kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ