MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 14- Yolculukta Namazın Cem edilerek Kılınabilmesi

 

3. Abdullah b. Amr b. el-As (r.a.)

 

6886 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mustalik oğulları üzerine yürüdüğü gün iki namazı cemederek kıldırdı."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/158): "Ahmed rivayet etti. İsnadmda hakkında tenkider bulunan Haccac b. Ertaa vardır" demiştir.

 

 

 

6887 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk sırasında iki namazı cemederek kıldı."

 

[Hasen]

 

 

 

6888 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mustalik oğulları üzerine yürüdüğü gün iki namazı cemederek kıldırdı."

 

[Hasen]

 

 

 

4. Enes b. Malik (r.a.)

 

6889 (1) Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk sırasında öğle ve ikindi namazları ile akşam ve yatsı namazlarını cemederek kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari, taksiru's-salat 1/340 (1069), Müslim, musafirin 1/479 (704) ve Ebu Davud, salat 2/7 (1206) rivayet ettiler.

 

 

 

6890 (2)- Hamza ed-Dabbi bildiriyor: Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yerde konakladığı zaman öğle namazını kılmadan tekrar yola koyulmazdı" dedi. Muhammed b. Amr, ona: "Ey Ebu Hamza! Gün ortasında olsa da mı?" diye sorunca, Enes: "Gün ortasında olsa dahi (kılıp öyle yola çıkardı)" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 2/4 (1205) ve Nesai, mevakit 1/248 (498) rivayet ettiler.

 

 

 

6891 (3)- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculukta akşam ile yatsı namazlarını cemederek kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

6892 (4)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konakladığı yerden güneş tepe noktasını aşmadan yola çıktığı zaman öğle namazını ikindi vaktine kadar tehir eder, sonra mola verip ikisini cemederek kılardı. Yola çıkmadan güneş tepe noktasını aşmışsa öğle namazını kılar öyle yola çıkardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, salatu'l-havf (2/58) ve Müslim, musafirin 1/489 (590) rivayet ettiler.

 

 

 

6893 (5)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konakladığı yerden güneş tepe noktasını aşmadan yola çıktığı zaman öğle namazını ikindi vaktine kadar tehir eder, sonra mola verip ikisini cemederek kılardı. Yola çıkmadan güneş tepe noktasını aşmışsa öğle namazını kılar öyle yola çıkardı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric. Buhari (1112), Müslim (704), Ebu Davud (1218) ve Nesai (1/284) rivayet ettiler.

 

 

 

6894 (6)- Hamza ed-Dabbi bildiriyor: Enes bana şöyle dedi: "Sana bir hadis rivayet edeyim de belki Allah onunla seni faydalandırır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yerde konakladığı zaman öğle namazını kılmadan tekrar yola koyulmazdı." Muhammed b. Amr, ona: "Gün ortasında olsa da mı?" diye sorunca, Enes: "Gün ortasında olsa dahi (kılıp öyle yola çıkardı)" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. el-Muhtiire'de (2102) Diyau'l-Makdisı rivayet etti.

 

 

 

6895 (7)- Hamza ed-Dabbi bildiriyor: "Enes b. Malik ile Nil'in ağzında karşılaştık. Muhammed b. Amr benimle onun arasında duruyordu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını rivayet ettikten sonra şöyle devam eder: "Muhammed b. Amr, ona: "Gün ortasında olsa da mı?" diye sordu ... "

 

 

 

6896 (8)- Mishac ed-Dabbi der ki: Enes b. Malik'in şöyle dediğini işittim: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir yolculuktaydık. Güneş tepe noktasını henüz aşmışken veya aşmamışken öğle namazını kıldı ve öyle yola çıktı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Ebu Davud 2/4 (1204) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ