MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 14- Yolculukta Namazın Cem edilerek Kılınabilmesi

 

5. Cabir b. Abdillah

 

6897 (1) Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), akşam ile yatsı namazlarını cemederek kıldı mı?" diye sorduğumda: "Evet! Mustalik oğulları üzerine gittiğimizde cemederek kıldı" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2964) der ki: "Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan İbn Lehi'a hakkında tenkit vardır."

 

 

 

6898 (2)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Serif'teyken güneş battı. Ancak Mekke'ye ulaşana kadar akşam namazını kılmadı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Ebu Davud, salat 2/16 (1215) ve Nesai, mevakit 1/287 (593) rivayet ettiler.

 

 

 

6899 (3)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneşin batımına yakın Mekke'den çıktı. Serif'e ulaşana kadar da akşam namazını kılmadı. Serif ise Mekke'ye dokuz mil uzaklıktadır."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6. Muaz b. Cebel

 

6900 (1) Ebu't-Tufeyl bildiriyor: Muaz b. Cebel bize: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk savaşına çıktığında öğle ile ikindi namazını ve akşam ile yatsı namazını cemederek kıldı" dedi. Ona: "Neden öyle bir şeyi yaptı?" diye sorduğumuzda: "Ümmetinin bu yönde sıkıntı yaşamamasını istedi" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat (1/490), 4/1784 (706), Ebu Davud, salat 2/4 (1206), Nesai, salat (1/285), İbn Mace, salat 1/340 (1070), Darimi, salat (1/356), Malik, salat (1/136), İbn Huzeyme, salat 2/81 (966) ve Beyhaki, salat (3/163) rivayet ettiler.

 

 

 

6901 (2)- Muaz b. Cebel der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk savaşına çıktığında öğle ile ikindi namazını ve akşam ile yatsı namazını cemederek kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6902 (3)- Muaz b. Cebel der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk savaşına çıktığında öğle ile ikindiyi ve akşam ile yatsıyı cemederek kılmadan yola çıknıazdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/8 (1220) ve Tirmizi 2/138 (5553) rivayet ettiler.

 

 

 

6903 (4)- Muaz bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk savaşına çıktığında öğle ile ikindi namazını ve akşam ile yatsı namazını cemederek kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6904 (5)- Muaz bildiriyor: Tebuk savaşına çıktığımızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ile ikindi namazları ve akşam ile yatsı namazlarını cemederek kılardı. Konakladığı zaman öğle namazını tehir etti, ikindi vaktinde çıkıp ikisini bir kıldırdı ve çadırına girdi. Sonra çıkıp akşam ile yatsı namazını cemederek kıldırdı ve: ''Yarın inşaailah öğle sıcağında Tebak pınarına varacaksınız. Ancak oraya ulaşanlar ben gelmeden suyuna dokunmasın'' buyurdu. Pınarın başına geldiğimizde bizden önce iki adam oraya ulaşmıştı. Pınarın suyu da ayakkabı bağı kadar ince ve az akıyordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu iki kişiye: ''Suyundan içtiniz mi?'' diye sorunca, onlar: "Evet!" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları azarladı ve ağır sözler sarfetti. Sonra avuçlarla bir kaba su dolduruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu suyla yüzünü ve ellerini yıkadıktan sonra tekrar pınarın içine döktü. Döktükten sonra da pınarın suyu daha fazla akmaya başladı. İnsanlar bu şekilde su ihtiyacını giderdiler. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Muaz! Şayet uzun bir ömrün olursa buradaki suyun çevresinin bahçelerle dolduğunu göreceksin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Müslim (1784), Ebu Davud (1206), Nesai (1/285) ve İbn Huzeyme (698) rivayet ettiler.

25478 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

6905 (6)- Ahmed başka bir kanalla Muaz b. Cebel'den bir öncekinin aynısını "Pınardan çok az su geliyordu" lafzı yla bildiriyor.

 

 

 

6906 (7)- Muaz bildiriyor: "Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk gazvesine çıktığında güneş tepe noktasını aşmadan yola çıktığı zaman öğle namazını ikindi vaktine kadar tehir eder ve daha sonra ikisini cemederek kılardı. Yola çıkmadan güneş tepe noktasını aşmışsa öğle ile ikindi namazını cemederek kılarak sonra yola çıkardı. Akşam vaktinden önce yola çıktığı zaman akşam namazını yatsıya kadar tehir eder, ikisini bir kılardı. Akşamdan sonra yola çıkacağı zaman ıse yatsıyı öne alır ve akşam namazıyla birlikte kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1208, 1220) , Tirmizi (553) ve İbn Hibban (1458) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ