MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 12- Namazı Kısaltarak Kılmak için Gereken Zaman ile Mesafe

 

4. İbn Ömer

 

6860 (1) Sumame b. Şerahil der ki: İbn Ömer'in yanına gittim ve: "Yolcu namazı ne kadardır?" diye sordum. İbn Ömer: "Akşam namazı dışındaki diğer namazlar ikişer rekattıL Akşam namazı ise üç rekat olarak kılınır" dedi. Ona: "Zul-Mecaz'da iken nasıl kılalım?" dediğimde, İbn Ömer: "Zul-Mecaz neresi?" diye sordu. "Bir araya gelip alışveriş yaptığımız, yirmi veya yirmi beş gün boyunca kaldığımız bir yer" karşılığını verdiğimde şöyle dedi: "Be adam! Bazen Azerbeycan'da dört ay (veya iki ay) boyunca kalırdım ki gidenlerin namazı ikişer rekat olarak kıldığını görürdüm. Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı ikişer rekat olarak kıldığını bizzat kendi gözlerimle gördüm." Sonra İbn Ömer bana: "Andolsun ki Resulullah sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir,,[Ahzab 21] ayetini okudu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2958) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

 

6861 (2)- Sumame b. ŞeraMI anlatıyor: İbn Ömer'in yanına gittiğimde: "Yolcu namazı ne kadardır (kaç rekattır)?" diye sorduk. İbn Ömer: "Akşam namazı dışındaki diğer namazlar ikişer rekattır. Akşam namazı ise üç rekat olarak kılınır" dedi. Ona: "Zul-Mecaz'da iken nasıl kılalım?" dediğimde, İbn Ömer: "Zul-Mecaz neresi?" diye sordu. "Bir araya gelip alışveriş yaptığımız, yirmi veya yirmi beş gün boyunca kaldığımız bir yer" karşılığını verdiğimde şöyle dedi: "Be adam! Bazen Azerbeycan'da dört ay (veya iki ay) boyunca kalırdım ki gidenlerin namazı ikişer rekat olarak kıldığını görürdüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de namazı ikişer rekat olarak kıldığını bizzat kendi gözlerimle gördüm." Sonra İbn Ömer: "Andolsun ki Resulullah sizin için, Allah'a ve dhiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir"[Ahzab 21] ayetini okudu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemt, Mecmau'z-Zevaid'de (12/158): "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir. Ayrıca İbn Hacer, Telhfs'de (129), Müsned'i kaynak göstererek zikretmiştir.

 

 

SONRAKİ