MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 12- Namazı Kısaltarak Kılmak için Gereken Zaman ile Mesafe

 

5. İmran b. Husayn

 

6862 (1) Ebu Nadra bildiriyor: Gencin biri İmran b. Husayn'a Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolculukta nasıl namaz kıldığını sorunca, İmran, (Basra'da) Üka mahallesinin meclisine doğru gitti ve şöyle dedi: "Bu genç Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolculukta nasıl namaz kıldığını sordu. Bu konuyu iyice dinleyip aklınızda tutun. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıktığı zaman dönene kadar namazları iki rekat olarak kılardı. Mekke'nin fethi sırasında Mekke'de kaldığı on sekiz gün boyunca da namazı ikişer rekat olarak kıldırırdı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sa/at 2/9 (1229), Tirmizi, salat 2/430 (545, "hasen -sahih") ve Beyhaki, salat (3/135) rivayet ettiler.

 

 

 

6863 (2)- Yunus b. Muhammed, İmran'ın bir önceki rivayetini aynı isnadla şu eklemeyle bildiriyor: " ... Mekke'nin fethi sırasında Mekke'de kaldığı on sekiz gün boyunca da akşam namazı dışında namazları ikişer rekat olarak kıldırdıktan sonra: ''Ey Mekke ahalisi! Kalkıp iki rekat daha kılın! zira biz seferiyiz" buyururdu. Sonrasında Huneyn ile Taif üzerine gitti bu süre zarfında namazları (akşam namazı dışında) ikişer rekat olarak kıldı. Sonrasında Ci'rane'ye döndü ve orada Zilka'de ayında umreye niyetlendi. Daha sonraları Ebu Bekr ile savaşlara çıktım, hac ve umreye gittim. Ebu Bekr bunlarda namazları (akşam namazı dışında) ikişer rekat olarak kıldı. Ömer'le de bunlara çıktım. Ömer de namazları -Yunus rivayetine göre akşam namazı dışındaikişer rekat olarak kıldı. Osman da hilafetinin başlarında yolculuklarda namazları -Yunus rivayetine göre akşam namazı dışında- ikişer rekat olarak kıldı. Daha sonra ise dört rekat olarak kılmaya başladı."

 

 

 

6864 (3)- Ebu Nadra der ki: İmran b. Husayn meclisimize uğradı. Gencin biri kalkıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in savaşlarda, hac ve umrelerde nasıl namaz kıldığını sorunca yanımıza geldi ve şöyle dedi:

"Bu genç bana bir konuyu sordu. Cevabı sizin de duymanızı istedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile savaşlara katıldım; Medine'ye dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile hacca gittim; Medine'ye geri dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Mekke'nin fethine katıldım. Orada kaldığı on sekiz gün boyunca namazları ikişerrekat olarak kıldırır, Mekke ahalisine de: ''Sizler namazı dört rekat olarak kılın, zira biz seferiyiz'' buyururdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile üç umreye katıldım, bu umrelerde namazları ikişer rekat olarak kıldı. Ebu Bekr ve Ömer ile de birçok hacca katıldım. Onlar da Medine'ye dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kıldılar."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. İbn Huzeyme (1643) rivayet etti.

 

 

 

6865 (4)- İmran b. Husayn der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke'nin fethine katıldım. Orada kaldığı on sekiz gün boyunca namazları ikişer rekat olarak kıldırır, Mekke ahalisine de: ''Sizler namazı dört rekat olarak kılını zira biz seferiyiz'' buyururdu."

 

[Hasen]

 

 

 

6866 (5)- Ebil Nadra der ki: İmran b. Husayn mescidimize uğrayınca kalkıp bineğinin dizginlerinden tuttum ve yolculukta namazın nasıl kılınacağını sordum. İmran şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar birlikte gittiğimiz hac ve umrelerde namazları ikişer rekat olarak kıldı. Ebu Bekr de vefat edene kadar yolculuklarda namazı ikişer rekat olarak kıldı. Ömer de vefat edene kadar yolculuklarda namazı ikişer rekat olarak kıldı. Osman ise hilafetinin ilk altı veya sekiz yılında yolculuklarda namazı ikişer rekat olarak kıldı, ancak daha sonra Mina'da tam kılmaya başladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Tirmizi (545) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ