MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 11- Yolcu Namazının Farz Kılınması ve Hükmü

 

İbn Ömer (r.a.)

 

6807 (10) İsa b. Hafs, babasından bildiriyor: Bir yolculukta İbn Ömer ile birlikteydim. Namazları ikişer rekat olarak kıldı. Daha sonra hasırdan minderinin üzerine oturdu. Ancak bazılarının farz namazın ardından nafile namaz kıldıklarını görünce: "Bunlar ne yapıyor?" diye sordu. Ona: "Nafile namaz kılıyorlar" karşılığını verdiğimde şöyle dedi: "Farz namazın öncesinde veya sonrasında nafile namaz kılacak olsaydım, onun yerine farz namazı tam olarak kılardım. Vefat edene dek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bulundum. Yolculukta iki rekattan fazla kılmazdı. Vefat edene kadar Ebu Bekr ile de bulundum. O da yolculukta iki rekattan fazla namaz kılmazdı. Ömer ve Osman da bu şekilde kılarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari: (1102) ve Müslim (1525) rivayet ettiler.

 

 

 

6808 (11)- Ebu Hanzale der ki: İbn Ömer'e yolculuktaki namazı sorduğumda: "Yolculuk halinde namaz iki rekat olarak kılınır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti böyledir" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6809 (12)- İbn Ömer der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve hilafetinin ilk dönemlerinde Osman yolculukta namazı iki rekat olarak kıldılar."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6810 (13)- Davud b. Ebi Asım der ki: İbn Ömer'e Mina'da nasıl namaz kılınacağını sorduğumda: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diye birini işittin mi?" sorusuyla karşılık verdi. Ona: "Evet, işittim ve ona iman ettim" cevabını verdiğimde: "O Mina'da namazı iki rekat olarak kılardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6811 (14)- Salim b. Abdillah b. Ömer, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ömer'le yolculuklara çıktık. Bu yolculuklarda namazı iki rekattan fazla kılmazlardı. Daha önceleri dalaletteyken Allah, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bizleri doğru yola ulaştırdı. Bundan dolayı bu konuda ona tabi oluruz."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6812 (15)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ebu Bekr'in ve Ömer'in dönemlerinde Mina'da namazı onlarla iki rekat olarak kıldım. Osman döneminin başlarında da bu namazı iki rekat olarak kıldım, ancak sonrasında Osman namazı tam kıldırmaya başladı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6813 (16)- Hakim el-Hazza bildiriyor: İbn Ömer'e yolculukta namazın sorulduğunu işittim. İbn Ömer: "Yolculuk halinde namaz iki rekat olarak kılınır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti böyledir" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6814 (17)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculukta namazları iki rekattan fazla kılmazdı, ancak gece namazlarını da aksatmazdı." Cabir der ki: "Salim'e: "(Peki o ikisi) yolculukta vitir kılarlar mıydı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1193) rivayet ettiler.

6960 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6815 (18)- Salim b. Abdillah b. Ömer, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ve Ömer'le yolculuklara çıktık. Bu yolculuklarda namazı iki rekattan fazla kılmazlardı. Daha önceleri dalaletteyken Allah, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bizleri doğru yola ulaştırdı. Bundan dolayı bu konuda ona tabi oluruz."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6816 (19)- Bişr b. Harb der ki: İbn Ömer'e: "Ey Ebu Abdirrahman! Yolcunun namazı nasılolur?" diye sordum. İbn Ömer: "Şayet bu konuda Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetine tabi olacaksanız nasılolduğunu söyleyeyim. Ancak tabi olmayacaksanız söylemem" dedi. Ona: "Ey Ebu Abdirrahman! En hayırlı sünnet tabii ki Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetidir" karşılığını verdiğimizde, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'den çıktığı zaman geri dönene kadar namazları iki rekattan fazla kılmazdı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/171) ve Tayalisi (1863) rivayet ettiler.

 

 

 

6817 (20)- Ebu Hanzale der ki: İbn Ömer'e yolcunun namazını sorduğumda: "İki rekattır" cevabını verdi. Ona: "Allah: ''Yolculuk ettiğinizde, kafirlerin size bir fenalık yapmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızda size bir sorumluluk yoktur''[Nisa 101] buyurur. Oysa bugün biz güven içindeyiz" dediğimde, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti böyledir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ