MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 11- Yolcu Namazının Farz Kılınması ve Hükmü

 

İbn Ömer (r.a.)

 

6818 (21) Zühri, Halid b. Esid ailesinden bir adamdan bildiriyor: İbn Ömer'e: "Kur'an'da korku anındaki namaz ile mukimken kılınacak namaz konusunda ayet bulabiliyoruz. Ancak yolcu namazı hakkında ayet göremiyoruz" dediğimde, İbn Ömer: "Allah, Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i gönderdiğinde biz hiçbir şey bilmiyorduk. Bundan dolayı Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl yapıyorsa biz de aynısını yaparız" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (1/162) rivayet etti.

 

 

 

6819 (22)- Umeyye b. AbdiIlah bildiriyor: İbn Ömer'e: "Kur'an'da korku anındaki namaz ile mukimken kılınacak namaz konusunda ayet bulabiliyoruz. Ancak yolcu namazı hakkında ayet göremiyoruz" dediğimde, İbn Ömer: "Allah, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i gönderdiğinde biz insanların en cahiliydik. Bundan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl yapıyorsa biz de aynısını yaparız" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:Taberi, Tefsir' de (5/155, 156) rivayet etti.

 

 

 

6820 (23)- Umeyye b. Abdillah b. Halid b. Esid bildiriyor: Abdullah b. Ömer'e: "Kur'an'da mukimken kılınacak namaz ile korku anındaki namaz konusunda ayet bulabiliyoruz. Ancak yolcu namazı hakkında ayet göremiyoruz" dediğimde, İbn Ömer: "Allah, Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i gönderdiğinde biz hiçbir şey bilmiyorduk. Bundan dolayı Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl yapıyorsa biz de aynısını yaparız" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/79,211) ve İbn Mace (1/171) rivayet ettiler,

 

 

 

6821 (24)- Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yatsı namazını Mina'da iki rekat olarak kıldım. Ebu Bekr ile de iki rekat olarak kıldım. Ömer ile de iki rekat olarak kıldım. Osman'ın hilafetinin ilk zamanlarında da iki rekat olarak kıldık, ancak daha sonra Osman tam olarak kılınmasına hükmettL"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6822 (25)- Ubeydullah b. Abdillah b. Ömer, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namazı Mina'da iki rekat olarak kıldım ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1655) ve Nesai (3/121) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ