MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 11- Yolcu Namazının Farz Kılınması ve Hükmü

 

İbn Ömer (r.a.)

 

6802 (5) İbn Ömer der ki: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'in ve Ömer'in arkasında Mina'da namazı yolcu namazı (iki rekat) olarak kıldım. Osman'ın hilafetinin ilk altı yılında da bu şekilde kıldım.,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Müslim (1/93) rivayet etti.

 

 

 

6803 (6)- Ebu Hanzale der ki: İbn Ömer'e yolculukta namazı sorduğumda: "Yolculuk halinde namaz iki rekat olarak kılınır" karşılığını verdi. Ona: "Ama güvendeyiz ve kimseden yana bir korkumuz yok" dediğimde, İbn Ömer: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünneti budur" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6804 (7)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yolculuğa çıktık. Yolculuk boyunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazları yolculuk namazı olarak yani iki rekat olarak kıldı. Ebu Bekr ve Ömer'in hilafetleri döneminde de namazı bu şekilde kıldık. Osman ise hilafetinin ilk altı yılında yolcu namazı olarak kılmış, sonrasında ise dört rekata çıkarmıştır."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6805 (8)- Avn el-Ezdi der ki: Ubeydullah b. Ma'mer, Farisilerin valisiydi. İbn Ömer'e bir mektup yazıp yolculuktaki namazı sorunca, İbn Ömer cevaben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıktığı zaman geri dönene kadar namazları iki rekat olarak kılardı" yazdı.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Buhari et-Tarihu'l-kebir'de (7/14) rivayet etti.

 

 

 

6806 (9)- İbn Ömer der ki: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'in ve Ömer'in dönemlerinde Mina'da namazı onlarla iki rekat olarak kıldım. Osman döneminin başlarında ise bu namazı iki rekat olarak kıldım, ancak sonrasında Osman namazı tam kıldırmaya başladı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ