MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 11- Yolcu Namazının Farz Kılınması ve Hükmü

 

5. İbn Ömer (r.a.)

 

6798 (1) İbn Ömer der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mina'da namazı iki rekat olarak kıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/464, 3/407) ve Müslim (1/193) rivayet ettiler.

 

 

 

6799 (2)- İbn Ömer der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mina'da namazı iki rekat olarak kıldım. Ebu Bekr ve Ömer'in hilafetleri döneminde de onlarla birlikte namazı iki rekat olarak kıldım. Hilafetinin ilk zamanlarında Osman'la da iki rekat olarak kıldım, ama sonradan bunu tam olarak kıldırmaya başladı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6800 (3)- Ebu Hanzale bildiriyor: İbn Ömer'e yolculuktaki namazı sorduğumda: "Yolculukta namazlar ikişer rekat olarak kılınır" karşılığını verdi. Ona: "Ama güven ortamındayız" dediğimizde: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünneti böyledir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Dülabi, el-Kuna'da (1/160) rivayet etti.

 

 

 

6801 (4)- Davud b. Ebi Asım der ki: İbn Ömer'e Mina'da nasıl namaz kılınacağını sorduğumda: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diye birini işittin mi?" sorusuyla karşılık verdi. Ona: "Evet, işittim ve ona iman ettim" cevabını verdiğimde: "O, Mina'da namazı iki reka.t olarak kılardı" dedi.

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (2/450), Ebu Nuaym, Hilye'de (10/26) ve Ebu Ya'la (5780) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ