MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 10- Yolculukta Kadınlara Yumuşak Davranmak; Yolculuğa Çıkılacak Kadın için Kura Çekmek; Kadının Mahremsiz Yolculuğa Çıkmaması

 

6. Enes b. Malik (r.a.)

 

6757 (1) Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuklarından birindeydi. Yamnda da Enceşe adında siyah bir köle vardı ve binek hayvanlarım şiirlerle coşturup sürüyordu. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey Enceşel Dikkat etI Cam şişeleri -Ebu Kılabe rivayetinde: kadınları taşıyan develeri yavaş sürl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (6161, 6210), Müslim (2323) ve İbn Hibban (5803) rivayet ettiler.

 

 

 

6758 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Yolculuklarda Bera b. Malik erkeklerin, Enşece de kadınların bindiği develeri şiirlerle coşturup sürüyordu. Enşece'nin de sesi pek güzeldi. Coşturup sürerken develer hızlanınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey Enceşe! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş süril' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (1343) rivayet etti.

 

 

 

6759 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolculuklarında erkeklerin bindiği develeri şiirlerle çok güzel bir şekilde coşturup süren bir adamı vardı. Enceşe de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarının bindiği develeri bu şekilde çoşturuyordu. Enceşe coşturup sürerken develer hızlanınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona:

''Ey Enceşe! Dikkat et! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş sür!'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6760 (4)- Enes der ki: Yolculuklarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarının bindiği develeri coşturup süren Enceşe adında biri vardı. Enceşe bu şekilde çoştururken develer fazla hızlanınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey Enceşe! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş sürrı buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari, edeb (8/44) ve Müslim, fadail 4/1811 12323) rivayet ettiler.

26258 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6761 (5)- Enes b. Malik der ki: Ümmü Süleym bir yolculukta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarıyla birlikteydi. Kadınların bindiği develeri coşturan kişi onları fazla hızlandırınca Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yanına geldi ve: ''Ey Enceşe! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş sürrı buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6762 (6)- Enes der ki: Ümmü Süleym bir yolculukta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarıyla birlikteydi. Kadınların bindiği develeri coşturan (Enceşe adında) biri de vardı. Bir ara Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yanlarına geldi ve: ''Ey Enceşe! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri dikkatli sür!'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6763 (7)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Enceşe! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri bu şekilde sür'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Ebu Nuaym, Hilye'de (3/106) rivayet etti.

 

 

 

6764 (8)- Enes b. Malik der ki: Yolculuklarından birinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yol alıyordu. Hanımlarının bindiği develeri de coşturup süren biri vadi. Bir ara Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve kadmların bindiği develerin önünden çekildi. Onları coşturan kişiye de: ''Ey Enceşe! Dikkat et! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş sür!'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (6209) rivayet etti.

 

 

 

6765 (9)- Enes b. Malik bildiriyor: Yolculuklarından birinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yol alıyordu. Hanımlarınm bindiği develeri de coşturup süren biri vadi. Hanımlarınm bindiği develer O'nun önüne geçince onları coşturan kişiye: ''Ey Enceşe! Dikkat et! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş sürr buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6766 (10)- Enes b. Malik bildiriyor: Yolculuklarından birinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yol alıyordu. Hanımlarının bindiği develeri de coşturup süren biri vadı. Hanımlarının bindiği develer onun önüne geçince onları coşturan kişiye: ''Ey Enceşe! Dikkat et! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş sür!11 buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Şu'be der ki: "Burada ''cam şişeleri'' ifadesi, kadınların kastedildiği mecazi bir ifadedir."

 

 

 

6767 (11)- Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuklarından birinde hanımlarının bindiği develerin yanına geldi. Enceşe adında biri de bu develeri coşturup sürüyordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey Enceşe! Dikkat et! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş sürJN buyurdu." Eyyub der ki: Ebu Kılabe bunu rivayet ettikten sonra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlar konusunda (cam şişeleri benzetmesiyle) öyle bir ifade kullandı ki içinizden biri bunu dese onu ayıplardınız" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6768 (12)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim de bulunduğum yolculuklarından birindeydi. Enceşe adında kadınların bindiği develeri coşturup süren biri vardı. Bir ara Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey Enceşe! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş sürrı buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (2323) ve İbn Hibban (5800) rivayet ettiler.

 

 

 

7. Ümmü Süleym

 

6769- Enes b. Malik bildiriyor: Ümmü Süleym bir yolculukta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarıyla birlikteydi. Kadınların bindiği develeri coşturan (Enceşe adında) biri de vardı. Bir ara Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey Enceşe! Cam şişeleri (kadınları) taşıyan develeri dikkatli sür!'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10364) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ