MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 10- Yolculukta Kadınlara Yumuşak Davranmak; Yolculuğa Çıkılacak Kadın için Kura Çekmek; Kadının Mahremsiz Yolculuğa Çıkmaması

 

2. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

6735 (1) Ebu Said el-Hudri (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kadın, yanında babası veya erkek kardeşi veya oğlu veya kocası veya mahremi olan biri olmadan üç gün ve daha fazla süren bir yolculuğa çıkamaz,''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1340), Ebu Davud (1726) ve İbn Mace (2898) rivayet ettiler.

 

 

 

6736 (2)- Ebu Said el-Hudri (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın, yanında mahremi olan biri olmadan üç günlük bir yolculuğa çıkamaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6737 (3)- Ebu Said el-Hudri (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın, yanında kocası veya mahremi olan biri olmadan iki günden daha fazla süren bir yolculuğa çıkamaz"buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6738 (4)- Amre binti Abdirrahman b. Sa'd b. Zuraxe el-Ensariyye bildiriyor: Hz. Aişe (r.anha)'ye, Ebu Said el-Hudri (r.a.)'in, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: liKadının, yanında mahremi olan biri bulunmadan yolculuk etmesi doğru değildir'' buyurduğu şeklinde fetva verdiği haberi verildi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (2/115) rivayet etti.

 

 

 

6739 (5)- Kaza'a bildiriyor: Ebu Said el-Hudri (r.a.)'in Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen bir hadis rivayet ettiğini işittim ki beğendiğim bir hadisti. Ancak bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitip işitmediği konusunda içimde bir şüphe oluştu. Sonunda Ebu Said'in yanma geldim ve: "Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bizzat işitin mi?" diye sordum. Ebu Said bu sözümün üzerine çok kızdı ve şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmediğim bir şeyi mi rivayet edeceğim! Evet, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Üç mescid dışında hiçbir mescidde namaz kılmak için yola çıkılmaz. Bunlar da benim bu Mescid'im (Mescid-I Nebevı)ı Mescid-I Haram ve Mescid-i Aks(Ydır'' buyurduğunu işittim. Yine: ''Kadın, yanında kocası veya mahremi olan biri bulunmadan yolculuğa çıkamaz'' buyurduğunu işittim. Yine: ''Biri Kurban bayramı, biri de Ramazan bayramı olmak üzere ıkı günde oruç tutulmaz'' buyurduğunu işittim. Yine: ''Blri sabah namazından sonra güneş doğana kadarı biri de Ikindi namazından sonra güneş batana kadar olmak üzere Iki namazdan sonra nafile namaz kılınmaz'' buyurduğunu işittim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6740 (6)- Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İki bayram gününde oruç tutulmaz. Kadın, yanında mahreml olan biri bulunmadan yolculuk edemez. Üç mescid dışında hiçbir mescldde namaz kılmak için yola çıkılmaz. Bunlar da Mescid-i Ha ra mı Mescid-i Nebevı ve Mescid-i Aksadır.'' Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamı uğurladı. Adama: ''Nereye gidiyorsun?'' diye sorunca, adam: "Beytu'l-Makdis'e gidiyorum" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu Mescid'de kılınacak bir namazı Mescid-i Haram dışında diğer bütün mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

27930 (l)'de tekrar edecektir.

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Ebu Said el-Hudri'nin benzeri hadisleri daha önce sabah ve ikindi namazından sonra nafile namaz kılmanın yasaklanması, namaz kılınması yasaklanan vakitler konuları işlenirken zikredildi. Burada bir daha zikretmeye gerek görmüyoruz,"

 

 

 

3. İbn Ömer (r.a.)

 

6741 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın, yanında mahremi olan biri bulunmadan üç günlük bir yolculuğa çıkamaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/74) rivayet etti.

 

 

 

6742 (2)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın, yanında mahremi olan biri bulunmadan üç günlük bir yolculuğa çıkamaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/468) ve Müslim (1/379, 380) rivayet ettiler.

 

 

 

6743 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın, yanında mahremi olan biri bulunmadan üç günlük bir yolculuğa çıkamaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6744 (4)- Yahya b. Said der ki: UbeyduIlah b. Ömer'in sadece bir rivayetini reddetmişimdir. O da Nafi' kanalıyla İbn Ömer'den rivayet ettiği Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kadın, yanında mahremi olan biri bulunmadan üç günlük bir yolculuğa çıkamaz'' buyruğudur." Abdurrezzak bunu rivayet ederken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmadan İbn Ömer'in sözü olarak vermiştir.

 

 

SONRAKİ